Autorităţile nu au de gând să reformeze sistemul actual de pensii din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) dă asigurări că actualul sistem de pensii va fi menţinut, adică nu va fi ridicată vârsta legală a ieşirii la pensie şi nu va fi mărită contribuţia cetăţenilor la fondul de pensii.

Într-un comunicat de presă al Casei Naţionale de Asigurări Sociale se spune că informaţiile apărute în presă precum că în Moldova va fi majorat stagiul de cotizare şi vârsta ieşirii la pensie sunt neveridice şi se datorează scoaterii din context a declaraţiilor unor oficiali. Comunicatul aminteşte că în Republica Moldova într-adevăr a început procesul ridicării vârstei ieşirii la pensie şi scumpirii cotizaţiei în 1998, dar în 2002 acest proces a fost stopat. Măsurile de reformare a sistemului de pensii au prevăzut modificarea vârstei de pensionare (bărbaţi – 65 de ani, femei – 60 de ani), majorarea stagiului de cotizare (până la 35 de ani), anularea condiţiilor avantajoase de pensionare şi stabilirea dependenţei dintre mărimea contribuţiilor de asigurări sociale şi cuantumul pensiei.

Însă în anul 2002 majorarea vârstei de pensionare şi a stagiului de cotizare a fost stopată. În prezent,  vârsta de pensionare  pentru bărbaţi constituie 62 de ani şi pentru femei – 57 de ani. Stagiul de cotizare necesar pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă constituie pentru bărbaţi – 31,5 ani (creşterea treptată pînă la 35 de ani către anul 2020) şi pentru femei – 30 de ani.

Alte proiecte privind majorarea vârstei de pensionare şi a stagiului de cotizare la moment nu sunt discutate, precizează CNAS.

În acelaşi timp autorităţile susţin de la tribune necesitatea reformării actualului sistem de pensii, care este în prag de faliment.

Strategia Naţională de Dezvoltare „Moldova 2020” prevede crearea unui sistem de pensii echitabil şi sustenabil ce ar asigura un trai decent după pensionare tuturor categoriilor de pensionari.

Casa Naţională de Asigurări Sociale urmează să implementeze acţiunile trasate de Guvern în această strategie cu scopul de a consolida sistemul de pensii din Republica Moldova şi de a asigura un trai decent beneficiarilor de pensii, consideră Maria Bortă, directorul CNAS.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri