Activişti ai aşa-zisei „Rade Populare a Basarabiei”, reţinuţi la Odesa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La domiciuliul celor reţinuţi a fost găsită aşa-numita „Constituţie a Republicii Populare Basarabia” FOTO: politolog.net
La domiciuliul celor reţinuţi a fost găsită aşa-numita „Constituţie a Republicii Populare Basarabia” FOTO: politolog.net

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reţinut câţiva membri ai aşa-numitei „Rade Populare a Basarabiei” în regiunea Odesa. Arestările au fost efectuate în urma unor percheziţii la domiciliile celor suspectaţi de acţiuni separatiste, anunţă serviciul de presă al SBU.

„Continuând lupta cu separatismul, Serviciul de Securitate al Ucrainei a contracarat încercările de răspândire în mod criminal a aşa-numitei mişcări false ”Rada Populară a Basarabiei”, creată de către reprezentanţii serviciilor speciale ale Federaţiei Ruse. Angajaţii SBU au identificat şi au deconspirat persoanele de contact al coordonatorului aşa-zisei ”Rade Populare a Basarabiei”, cetăţean rus şi fost conducător al unei subdiviziuni a ministerului Securităţii de Stat al autoproclamatei republici Transnistrene. Acesta este suspectat în baza mai multor probe de colaborare cu serviciile speciale ale Federaţiei Ruse şi se află în Moscova”, informează SBU într-un comunicat.

Instituţia de la Kiev menţionează că în cadrul operaţiunii au fost efectuate cinci percheziţii, arestări şi interogări autorizate ale separatiştilor responsabili de comunicaţii în mişcarea anti ucraineană.

„La domiciliile persoanelor reţinute, în locuri special ascunse, au fost găsite echipamente informatice pe care erau stocate texte cu ”Constituţia Republicii Populare Basarabia”, ”manifestul Radei Populare a Basarabiei”, au fost găsite peste 500 de exemplare ale ziarului separatist ”Novorossia” şi alte materiale informative, acte contabile de decontare şi carduri care se suspectează a fi fost folosite pentru finanţarea mişcării anti-ucrainene”, adaugă serviciul de presă al SBU.

Serviciul de Securitate al Ucrainei menţionează că a documentat totodată şi participarea în mod activ la acţiuni anti-ucrainene la comandă a liderului Asociaţiei Obşteşti ”Unitatea slavă” care acţionează sub pseudonimul ”Odinov” şi se ascunde în peninsula Crimeea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite