INTERVIU Dmitri Tîmciuk: Rada Populară a Basarabiei este o făcătură a serviciilor speciale ruse
0Dmitri Tîmciuk, coordonatorul grupului „Rezistenţă informaţională”, a declarat într-un interviu pentru Adevărul Moldova despre faptul că a doua conferinţă a aşa-zisei Rade Populare a Basarabiei de fapt nu a avut loc.
Grupul „Rezistenţă informaţională” monitorizează activitaţiile mişcărilor separatiste, mişcărilor proruse. În presă au apărut informaţii precum că, pe 16 mai, în oraşul Odesa a avut loc a doua conferinţă a Radei Populare a Basarabiei. Prima conferinţă a Radei Populare a Basarabiei a avut loc pe 7 aprilie la Odesa, după încheierea acestei conferinţe, 20 de membri ai organizaţiei separatiste au fost arestaţi de către SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei). Cu privire la cea de-a doua conferinţă grupul „Rezistenţă informaţională” a constatat că aceasta nu a fost decât un fals sau aceasta s-a desfăşurat pe teritoriul Federaţiei Ruse. „Şi noi am văzut mesajul de pe site-ul aşa-numitei Rade Populare a Basarabiei. Am verificat prin canalele noastre şi am apelat la ajutorul activiştilor odesiţi, pentru că în ştire s-a menţionat că cea de-a doua a avut loc în Odesa. Ne-am adresat şi serviciilor speciale ale Ucrainei. Nimeni nu a fixat un asemenea eveniment, nici în casele de cultură, nicăieri”, spune Dmitri Tîmciuk.
Eveniment inexistent
Mai mult, Tîmciuk subliniază faptul că fotografiile, care sunt prezentate de Rada Populară a Basarabiei au fost făcute în timpul primei conferinţe. Adresarea jurnalistului rus Alik Vetrov a fost înregistrată cu o zi înainte de aşa-numita conferinţă. „Noi nu am putut identifica unde şi cum a avut loc această conferinţă. Sau ei s-au adunat la cineva în apartament şi au numit această întâlnire cu titlul de „conferinţă” sau aceasta a avut loc pe teritoriul Federaţiei Ruse. Cea de-a doua întâlnire a fost un fals absolut”, declară Tîmciuk. Menţionăm că, potrivit site-ului rada-bessarabia.org, în timpul celei de-a doua conferinţe, care a fost prezentată drept o punte video Odesa-Moscova, a fost prezentat aşa-numit proiect de lege „privind autonomia naţional-culturală a Basarabiei”.
După reţinerea conducerii Radei Populare a Basarabiei, serviciile speciale ucraineşti au lucrat cu aceştia şi au dovedit că ei au legături cu organizaţia teroristă pro-rusă „RPL” (Republica Populară Lugansk). În timpul percheziţiilor la domiciliile acestora au fost găsite arme şi muniţii. „Există suficiente dovezi, în baza cărora aceşti oameni să fie traşi la răspundere penală”, spune Tîmciuk.
Tensionarea situaţiei în Odesa
Din punctul de vedere al lui Tîmciuk, dar şi a grupului „Rezistenţă informaţională” situaţia în regiune este următoarea: serviciile speciale ruse au făcut încercări de a încinge spiritele în regiunea Odesa. Aceste acţiuni au început să se contureze acum un an şi erau dirijate de FSB-ulb rusesc. „În acest sens, trebuie să ne aducem aminte de tragedia din luna mai, 2014, care a avut loc în Casa Sindicatelor, în urma căreia au decedat 44 de oameni”. După aceasta au urmat şi alte acţiuni teroriste.
„Cu toate acestea, forţele speciale ruse nu au reuşit atunci să destabilizeze situaţia. După aceasta a apărut proiectul „Rada Populară a Basarabiei. Este un proiect absolut fals, pentru că din această organizaţie fac parte câteva zeci de persoane, care încearcă să vorbească în numele întregii regiuni”, subliniază Tîmciuk. În acest context, grupul „Rezistenţă informaţională” a atras atenţia autorităţilor locale şi a serviciilor speciale asupra faptului că activitatea Radei Populare a Basarabiei poate avea o rezonanţă în acele raioane din regiunea Odesa care primesc semnalul TV din Transnistria. Populaţia din aceste raioane primeşte informaţii distorsionate cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina, chiar dacă locuiesc în această ţară. „Este rezultatul unei politici informaţionale foarte proaste”, subliniază Tîmciuk.
Factorul Transnistria
În unele raioane din regiunea avută în vedere de Rada Populară a Basarabiei, lipseşte parţial sau de tot semnalul TV din Ucraina. În sate, oamenii vizionează canalele ruseşti „Rossia 24”, „NTV”, „MIR” care sunt emise de pe teritoriul Transnistriei. Aceasta este acea parte a populaţiei care poate reacţiona pozitiv la ideile aşa-numitei Rade.
„Noi suntem îngrijoraţi de situaţia din domeniul securităţii informaţionale din Ucraina. Cu toate acestea nu există nici un fel de activitate separatistă din partea băştinaşilor din Regiunea Odesa”, explică Tîmciuk. Încercarea de a tensiona situaţia din această regiune este legată de faptul că aceasta este foarte aproape geografic de Transnistria. „De la începutul evenimentelor din Crimeea noi am perceput Transnistria drept un cap de pod pentru grupurile ruse cu caracter subversiv din regiune. Noi cunoaştem despre numărul de militari ruşi din Transnistria, noi cunoaştem despre faptul că agenţii FSB au intrat pe teritoriul separatist prin intermediul aeroportului Chişinău. Este vorba despre agenţi FSB şi ai Departamentului Principal de Informaţii. Este vorba despre o concentrare a omuleţilor verzi”, a declarat Tîmciuk.
Omuleţii verzi
Forţele pro-ucrainene au reacţionat foarte rapid,. În câteva zile, regiunea Odesa a fost împânzită de posturi de trecere, unde lucrau activiştii pro-ucraineni. După, s-au conectat şi Garda Naţională şi Serviciul Grăniceri. Au fost luate măsuri privind blocarea graniţei cu Transnistria. „Dar acum noi vedem că Rusia nici nu acunde existenţa acestui scenariu. Zilele acestea, noi am aflat că în Transnistria are loc antrenarea lunetiştilor din Districtul Militar Vest din Rusia. Aceştia sunt omuleţii verzi, grupuri tactice mici, care se învaţă să preia controlul asupra diferitor obiecte. Rusia încearcă să tensioneze situaţia în jurul Transnistriei şi a Basarabiei pentru a distrage atenţia de la Donbas”, punctează Tîmciuk.
Dmitri Tîmciuk este un militar şi un jurnalist ucrainean. Are gradul de locotenent-colonel şi coordonează grupul „Rezistenţă informaţională”, este preşedintele organizaţiei non-guvernamentale „Centrul de studii militare şi politice”. De asemenea, este deputat în Rada Supremă a Ucrainei. Tîmciuk a devenit cunoscut datorită acoperirii detaliate a crizei din Crimeea, a conflictului armat din Ucraina, dar şi a protestelor din sud-estul Ucrainei.