EXCLUSIV Dmitri Soin vorbeşte despre dedesubturile Radei Populare a Basarabiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Soin FOTO: Facebook
Dmitri Soin FOTO: Facebook

Dmitri Soin apare în presa rusă cu calificativul „James Bond al Rusiei” pentru evadarea sa din închisoarea SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei). Într-un interviu pentru Adevărul Moldova, Dmitri Soin a explicat cum a apărut Uniunea transnistrenilor din Ucraina, ce legături are cu Rada Populară a Basarabiei şi a vorbit despre pericolul iminent a unui război în Transnistria.

„Pe 5 aprilie 2013, a fost creată Uniunea transnistrenilor din Ucraina, iar eu am fost preşedintele acesteia. Eu am înfiinţat cândva Uniunea transnistrenilor din Herson, din Odesa, încă pe timpurile când nici nu era vorba despre Hvoşcevski”, declară Soin.

Dmitri Soin mai povesteşte că atunci când a fost arestat de SBU, în paralel a fost organizată o conferinţă de susţinere a sa în calitate de lider al Uniunii transnistrenilor din Ucraina. Atunci, la conferinţă a participat şi Oleg Hvoşcevski, cel care este acum preşedintele Uniunii şi care, în prezent, s-a dezis de Soin.

Dosarele lui Soin

Accesând interviu acordat recent publicaţiei noastre: „Feciorul acestuia (Valentin Soin) făcea afirmaţii proucrainene, mi-a spus că a fost pe Maidan. Verbal, (Dmitri Soin) susţinea cursul european al Ucrainei, apoi mi-am dat seama că el mă minţea”.

Dmitri Soin ne spune că a fost reţinut în gară la cererea Republicii Moldova şi a petrecut 100 de zile în închisoarea SBU. „Nu ştiu ce să vă mai spun despre reţinerea mea, pentru că atâtea au fost spuse şi scrise la această temă. Este important că această epopee s-a încheiat fără un rezultat pentru ei. Când Republica Moldova a înaintat documentele pentru extrădarea mea, acolo a fost un dosar care deja şi-a trecut termenul de prescripţie (În 2004, Soin a fost acuzat de Procuratura Generală a Republicii Moldova de mai multe omoruri. Acesta susţine, însă, că dosarele penale au fost deschise la comandă politică, în urma conflictului deschis pe care l-a avut cu comuniştii, prin intermediul publicaţiilor transnistrene pe care le deţine - n.r.), iar pe lângă aceasta ei au deschis un dosar pe marginea faptului că eu am vrut să provoc un război. Un alt cap de acuzare spunea că eu am fost spion şi trădător de ţară, ceea ce, din punct de vedere juridic, sunt articole care se exclud reciproc”, declară Soin.

Evadarea lui Soin

Există mai multe versiuni cu privire la evadarea sa din Ucraina. Soin susţine că a fost schimbat pe militari ucraineni ostatici la ruşi. Această versiune este susţinută şi de către fostul coleg din Uniunea transnistrenilor din Ucraina, Oleg Hvoşcevski. Potrivit altei versiuni, SBU şi Soin au semnat o înţelegere prin care acesta s-ar fi obligat să denunţe agentura rusească din Odesa şi ar fi oferit informaţii despre Antiufeev, după care a fost schimbat pe un ostatic ucrainean.

Dmitri Soin a fost reţinut pe 25 august la cererea Republicii Moldova. Soin se întorcea de la Moscova, unde ar fi fost în vizită la fiica sa. Potrivit lui, el nu a fost extrădat pentru că în proces s-a implicat Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse şi deputaţi ai Dumei de Stat. Acesta urma să fie schimbat pe 10 militari din batalionul „Donbass” şi 4 voluntari. „În momentul în care eram transportat din Kiev la Harkov, a fost o situaţie în care eu am reuşit să fug”, spune Soin.

Acesta mai povesteşte că el a fost plasat într-un salon de tip închisoare dintr-un spital civil din Harkov, după ce a simulat o boală. Salonul era de tip închis şi păzit de doi gardieni. Gratiile erau închise cu un zăvor. În momentul în care cele două uşi se apropiau, apărea un spaţiu între limbile zăvorului. Dmitri ar fi reuşit să deschidă zăvorul şi s-ar fi folosit de momentul când unicul gardian rămas de pază a plecat la bufet să navigheze pe internet. Atunci ar fi evadat.

Situaţia din Transnistria

Dmitri Soin susţine că în jurul Transnistriei s-a creat cea mai încordată situaţie de la 1992 încoace. „În primul rând, această situaţie tensionantă a apărut din cauza realităţilor geopolitice. Înainte, Transnistria se folosea de coridorul oferit de Ucraina. Din punct de vedere al comunicaţiilor, Transnistria este foarte limitată, ceea ce a condus la anumite consecinţe de ordin social şi economic”. La acestea se adaugă şi numirea lui Mihail Saakaşvili în funcţia de guvernator al regiunii Odesa, care are o atitudine foarte agresivă faţă de Rusia şi Transnistria.

Reieşind din acestea, Dmitri Soin crede că există toate temerile pentru declanşarea unui nou război pe Nistru, care ar putea conduce la un război regional sau chiar mondial. În acest conflict, se vor implica Republica Moldova, România, Polonia, Statele Baltice şi Rusia - acesta va fi, potrivit lui Soin, un război mare. „Dar există şi scenariul unui război mic pe Nistru, între Moldova şi Transnistria. Acum există o coaliţie între Moldova, România şi Ucraina care este susţinută de SUA şi UE. Pe de altă parte, există tandemul Rusia-Transnistria”, spune Soin.

Rada Populară a Basarabiei

Soin neagă orice implicare în apariţia Radei Populare a Basarabiei, fapt despre care a vorbit Hvoşcevski în interviul pentru Adevarul Moldova, argumentând că se află la o distanţă de 1500 km de Odesa. „Cum aş putea conduce această organizaţie? Hvoşcevski poate să afirme orice, dar el nu are documente. Problema este că în comitetul organizatoric al acestei rade a intrat Dmitri Zatuliveter. Acesta a fost cândva cofondatorul Uniunii transnistrenilor din Ucraina. Eu am pierdut legătura cu el încă înainte de arestarea mea. El este un om de afaceri din Odesa, originar din Tiraspol. Hvoşcevski se simţea foarte incomod pentru faptul că cineva din Uniunea transnistrenilor ale legătură cu Rada Populară a Basarabiei. El nu a găsit un alt scenariu, decât să spună că eu, de fapt, sunt curatorul acestei Rade, dar fără nici un argument”. Cu toate acestea, Dmitri Soin afirmă că Rada Populară a Basarabiei nu a fost interzisă. „Nu există nici o decizie de judecată, a procuraturii”.

Şcoala lui Soin de la Moscova 

În prezent, Dmitri Soin locuieşte bine-mersi la Moscova, unde are planuri să deschidă o „Şcoală Internaţională a Dezvolării”. „Acest proiect este îndreptat pentru acoperirea neajunsurilor din învăţământul superior. În cadrul acestei şcoli noi ne învăţăm să punem scopuri, să negociem, să ne apărăm de manipulări ale conştiinţei, să creăm propriile structuri şi branduri sociale, politice, comerciale”. Această şcoală a fost creată în mai 2012 la Tiraspol, apoi s-a dezvoltat la Odesa. Acum Soin vrea să o redeschidă la Moscova. Din capitala rusă, Soin monitorizează activitatea portalului tiras.ru, despre care spune că este proiectul său. La acest proiect lucrează, potrivit lui Soin, colaboratori din Tiraspol, Chişinău, Odesa şi Moscova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite