A murit Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova. Reacția Maiei Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, s-a stins din viață, miercuri, 13 septembrie, la vârsta de 83 de ani. Fostul șef de stat se lupta cu o boală incurabilă, potrivit fostului ministru al Economiei, Constantin Tampiza.

Mircea Snegur a murit la vârsta de 83 de ani FOTO: Arhivă
Mircea Snegur a murit la vârsta de 83 de ani FOTO: Arhivă

UPDATE: Președinta Republicii Moldova a reacționat în urma decesului fostul șef de stat, precizând că Mircea Snegur a avut un rol esențial în promovarea independenței, libertății și suveranității Republicii Moldova.

Am aflat cu profundă tristețe că în această noapte a decedat Mircea Snegur, primul Președinte al Republicii Moldova. Domnul Snegur a trăit în vremuri istorice și a avut un rol esențial în promovarea independenței, libertății și suveranității Republicii Moldova. Mircea Snegur va rămâne în memoria noastră ca Omul care a stat la leagănul Independenței Republicii Moldova”, a declarat Președinta Maia Sandu.

Maia Sandu a anunțat decretarea doliului național: „Adresez sincere condoleanțe familiei, rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit pe Mircea Snegur. Ziua înmormântării va fi declarată zi de doliu național și vor fi organizate funeralii cu onoruri de stat. „Trăiască Moldova independentă!” - cu aceste cuvinte și-a încheiat adresarea domnul Mircea Snegur pe 27 august 1991. Această urare a unit moldovenii în anii de Renaștere națională și ne va ghida și pe noi în construirea unui viitor demn pentru copiii noștri și Republica Moldova.”

---

Anunțul decesului a fost făcut de fostul ministru al Economiei, Constantin Tampiza, potrivit Digi24, care citează TV8.md.

„La 13 septembrie, la ora 23.30 Președintele Republicii Moldova Mircea Snegur a cedat în lupta cu boala incurabilă. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească lângă cei drepți”, a scris Constantin Tampiza.

Mircea Snegur a fost primul președinte al Republicii Moldova. Acesta a fost ales președinte pe 3 septembrie 1990 și a deținut funcția până pe 1 decembrie 1996, când a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Petru Lucinschi.

Fostul șef de stat a susținut proclamarea independenței Republicii Moldoa și a acționat pentru recunoașterea noului stat de către Occident. În timpul președinției sale, la 27 august 1991, Parlamentul a adoptat Declarația de Independență prin care Republica Moldova a fost proclamată stat suveran, independent și democratic.

De asemenea, pe timpul președinției sale, Moldova devine stat membru (fondator) al Comunității Statelor Independente, membru cu drepturi depline al Organizației Națiunilor Unite (ONU) și membru cu drepturi depline în Consiliul Europei, potrivit Wikipedia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite