Șefa Comisiei Europene: Viitorul R. Moldova este în UE. MAE de la Chișinău speră că țara va putea începe negocierile de aderare

0
0
Publicat:

În discursul său despre starea Uniunii, șefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a declarat că viitorul Republicii Moldova și al Ucrainei este în Uniunea Europeană. Chișinăul califică declarația drept una încurajatoare care vine să confirme eforturile depuse în vederea aderării la UE. 

Președinta Comisiei Europene afirmă că viitorul Moldovei este în UE. FOTO: Profimedia
Președinta Comisiei Europene afirmă că viitorul Moldovei este în UE. FOTO: Profimedia

„Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană. Viitorul Balcanilor de Vest este în Uniunea Europeană. Viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană”, a declarat președinta Comisiei Europene în timpul discursului său susținut în plenul Parlamentului European, menționând că-și dorește ca statele membre UE să planifice cum va arăta Uniunea mărită, cu „peste 30” de state în componență.

Speranța MAE moldovean

Responsabilii Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău afirmă că declarațiile încurajatoarea din partea oficialului european reprezintă o confirmare a eforturilor depuse de țară pentru aderarea la Uniunea Europeană. 

,,În ultima perioadă, țara noastră a făcut progrese semnificative pe calea aderării la Uniunea Europeană, iar acest declarații încurajatoare reprezintă o confirmare a eforturilor depuse. Suntem mândri de drumul pe care l-am parcurs până acum și suntem hotărâți să lucrăm în continuare asupra îndeplinirii celor nouă recomandări ale Comisiei Europene, astfel încât să avem un aviz pozitiv privind începerea negocierile de aderare până la sfârșitul acestui an”, au accentuat reprezentanții diplomației moldovene, subliniind că ,,o Republică Moldova puternic ancorată în valorile și normele europene va aduce beneficii atât pentru cetățenii săi, cât și pentru întreaga regiune”. 

Republica Moldova, alături de Ucraina, a primit în 2022 statutul de candidată la aderarea la Uniunea Europeană, iar în luna aprilie a acestui an, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care se solicită că ea să înceapă negocierile de aderare la UE până la sfârșitul anului 2023. 

Între timp, statul a fost amenințat de mai multe ori de Kremlin cu scenariul ucrainean. Iar președinta Sandu a avertizat la începutul acestui an că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova, în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus.

Reprezentanții Rusiei au negat și au acuzat partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Moscova.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite