A început secerişul grânelor. Ministerul Agriculturii prognozează o recoltă de cereale dublă faţă de anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul grânelor va fi ceva mai mic decât în anul 2012
Preţul grânelor va fi ceva mai mic decât în anul 2012

În sudul Republicii Moldova a fost dat startul secerişului grâului şi orzului. Primele combine au intrat pe lanurile din Cahul şi Vulcăneşti. Autorităţile sunt optimiste şi prognozează recolte mai mari ca în anul 2012.

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare prognozează pentru anul 2013 o recoltă de cereale de peste 2,5 milioane de tone, dublă faţă de cea din anul trecut.

De pe cele 330.000 hectare de grâu de toamnă urmează să fie strânse cel puţin un milion de tone de cereale, dintre care 60% va fi grâu alimentar, cantitate ce va fi suficientă pentru asigurarea securităţii alimentare a Republicii Moldova.

Specialiştii ministerului îşi întemeiază prognoza optimistă pe faptul că 90% dintre cerealele de toamnă sunt într-o stare bună şi satisfăcătoare şi doar aproximativ 8.000 de hectare sunt într-o stare rea.

Orzul de toamnă ocupă o suprafaţă de circa 40.000 de hectare de pe care se vor recolta până la 80.000 tone de cereale. Terenurile cu porumb depăşesc 450.000 de hectare, recolta estimată fiind de cel puţin 1,2 milioane de tone.

Recolta mai mare va duce la o scădere a preţurilor, care vor fi cu 15-20% mai mici decât cele din perioada similară a anului trecut, declinul urmând să anuleze o bună parte din câştigul de volum.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite