Biomasa ar putea substitui jumătate din importurile de gaze din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu privind potenţialul de biomasă în Republica Moldova, arată utilizarea acestei reusre ar putea asigura echivalentul a 22% din necesarul de resurse energetice al ţării sau 48% din importurile de gaze naturale, la situaţia din anul 2010.

Agenţia pentru Eficienţă Energetică (AEE) a efectuat un studiu privind potenţialul de biomasă în Republica Moldova şi a constatat că acesta este de peste 22.000 de TJ, echivalentul a 22% din necesarul de resurse energetice al ţării sau 48% din importurile de gaze naturale, la situaţia din anul 2010.

Conform studiului circa jumătate din potenţialul de biomasă este concentrat în regiunea Nord a Republicii Moldova. Cel mai scăzut potenţial de biomasă este atestat în raioanele din centrul Republicii Moldova.

Studiul permite efectuarea analizei potenţialului de materie primă provenită din deşeurile din biomasă solidă, atât la nivel de ţară, cât şi la nivel regional.

În prezent în Republica Moldova există peste 60 de producători de brichete şi pelete ce deţin o capacitate totală anuală de producţie de 120.000 de tone.

Această capacitate depăşeşte de circa patru ori necesităţile curente ale centralelor termice pe bază de biomasă instalate în instituţiile publice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite