Proiect de 27,4 milioane de dolari, pentru dezvoltarea unei agriculturi competitive în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldova va dezvolta o agricultură competitivă pe banii instituţiilor internaţionale
Moldova va dezvolta o agricultură competitivă pe banii instituţiilor internaţionale

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare împreună cu reprezentanţii Băncii Mondiale, Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare Internaţională şi alte instituţii a lansat oficial Proiectul „Agricultura Competitivă“.

Proiectul va sprijini o gamă largă de acţiuni a programului de reformă care vizează creşterea competitivităţii exportului, atragerea investiţiilor şi realizarea integrării comerciale cu UE.

În special, proiectul va susţine agenda de reforme a Guvernului în domeniul siguranţei şi calităţii alimentare, eforturile de îmbunătăţire a oportunităţilor de piaţă pentru agricultori prin oferirea investiţiilor (modernizarea infrastructurii post-recoltare), inclusiv, va sprijini dezvoltarea instituţională (crearea grupurilor de producători), dar şi eforturile de a integra utilizarea  bunelor practici agricole şi de gestionare durabilă a terenurilor.

Termenul de implementare a proiectului de către MAIA şi Ministerul Mediului este de cinci ani, iar costul total, care constituie 27,4 milioane de dolari, va fi finanţat dintr-un împrumut de 18 milioane de dolari de la Banca Mondială, dintr-un grant de 4,4 milioane de dolari acordat de Fondul Global de Mediu, un alt grant de trei milioane de dolari de la SIDA  şi două milioane de dolari va fi contribuţia guvernului Republicii Moldova. 

"Obiectivul de dezvoltare al proiectului vizează sporirea competitivităţii sectorului agroalimentar al ţării, prin susţinerea modernizării sistemului de management al siguranţei alimentelor, facilitarea accesului producătorilor agricoli la pieţe, integrarea practicilor agricole de mediu şi a celor de management durabil al terenurilor“, a declarat ministrul Agriculturii Vasile Bumacov. 
Oficialul a precizat că, bursele financiare  vor fi utilizate şi pentru fortificarea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Proiectul constă din trei componente:

Primul prevede investiţii în securitatea alimentară, armonizarea legislaţiei la normele UE, dotarea Agenţiei naţionale pentru securitatea alimentară cu utilaj necesar, crearea a două laboratoare şi acreditarea lor internaţională, deschiderea a 4 puncte de hotar în care va fi posibilă verificarea produselor de provenienţă animală şi vegetală.

Cea de-a doua componentă va fi contribuţia la consolidarea producătorilor agricoli. Grupurile de fermieri vor avea parte de 40 granturi investiţionale cu sume maxime de 350.000 de dolari.

Cea de-a treia componentă este dedicată susţinerii unei administrări a terenurilor şi aplicarea tehnologiilor pentru păstrarea acesteia. În cadrul acestei componente vor fi propuse compensaţii atât pentru fermierii care vor lichida consecinţele negative ale eroziunii solurilor, cât şi granturi în mărime de 20.000 de dolari celor care vor investi în tehnica capabilă să păstreze solul. Totodată, în cadrul proiectului se planifică contribuirea la sădirea a circa 2,5-3.000 hectare de pădure în sudul ţării.

Toate granturile şi compensaţiile vor fi acordare prin intermediul Agenţiei pentru intervenţii şi plăţi în agricultură

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite