A fost liberalizat comerţul cu Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turcia este al şaselea partener comercial al Republicii Moldova
Turcia este al şaselea partener comercial al Republicii Moldova

Acordul de Comerţ Liber dintre Republica Moldova şi Turcia a fost semnat astăzi de viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Andrian Candu, şi ministrul Economiei al Republicii Turcia, Nihat Zeybekci.

Potrivit Ministerului Economiei semnarea Acordului de Comerţ Liber cu Turcia generează multiple avantaje şi oportunităţi comerciale pentru exportatorii autohtoni de mărfuri industriale.

Astfel datorită anulării şi reducerii taxelor vamale, concomitent cu asigurarea unor perioade de tranziţie pentru cele mai sensibile mărfuri, antreprenorii din ţara noastră vor accesa mai uşor noi pieţe de desfacere. În baza Acordului vor fi liberalizate schimburile comerciale între ambele ţări pentru circa 9.000 de poziţii tarifare.

La data intrării în vigoare a Acordului toate taxele vamale de import, precum şi orice taxe cu efect echivalent aplicate produselor industriale, vor fi anulate, cu excepţia unor mărfuri industriale originare din Turcia, precum încălţăminte, mobilier, produse din plastic ş.a., pentru care Republica Moldova a solicitat instituirea unor perioade de tranziţie de la 3 la 7 ani.

Pentru produsele agricole, Acordul prevede acordarea concesiilor reciproce de către ambele părţi. Astfel, au fost negociate contingente tarifare pentru produsele de interes sporit, inclusiv pentru anumite perioade ale anului (off-season), în limita cărora va avea loc reducerea în proporţie de 100% a taxei vamale în regimul clauzei naţiunii celei mai favorizate (MFN).

Vicepremierul Andrian Candu a declarat că acordul va permite importul de materie primă din Turcia, prelucrarea acesteia în Moldova şi exportarea ulterioară pe pieţele cu care Moldova are liber schimb, astfel având beneficii ambele ţări, iar în Moldova contribuind şi la majorarea locurilor de muncă.

În acelaşi timp ministrul economiei al Turciei, Nihat Zeybekci, a comunicat că, în afară de UE, cu care Turcia are creată o uniune vamală, ţara mai are semnat 20 de acorduri de liber schimb. Din toate acordurile, Turcia şi-a deschis piaţa cel mai mult pentru Republica Moldova. Oficialul a spus că Turcia are ca scop să majoreze comerţul bilateral până la un miliard de dolari.

Turcia este al şaselea partener comercial al Republicii Moldova. În prima jumătate a acestui valoarea schimburilor comerciale a constituit peste 210 de milioane de dolari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite