14 poliţişti şi 13 protestatari au fost condamnaţi după evenimentele din 7 aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
7 aprilie. FOTO Reuters
7 aprilie. FOTO Reuters

După evenimentele din 7 aprilie 2009, Procuratura Generală a iniţiat 173 de cauze penale, 59 dintre care au ajuns în judecată. Până acum, 14 poliţişti şi 13 protestatari au fost condamnaţi, potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale.


După evenimentele din 7 aprilie 2009, Procuratura Generală a iniţiat 173 de cauze penale, 59 dintre care au ajuns în judecată. Până acum, 14 poliţişti şi 13 protestatari au fost condamnaţi, potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale.

În privinţa persoanelor care au participat la evenimentele din 7 aprilie au fost pornite 102 cauze penale, 31 dintre acestea au fost expediate în judecată. Urmărirea penală a fost încetată în 68 de cauze penale, în privinţa a 178 de persoane, inclusiv pe motiv de împăcare a învinuiţilor cu reprezentanţii statului. Pentru comiterea infracţiunilor de dezordini în masă şi jafuri, instanţele de judecată au pronunţat 18 sentinţe. Au fost condamnate 13 persoane în 8 cauze penale, o persoană a fost achitată şi a încetat procesul penal în 9 cazuri în privinţa 13 persoane.

Procurorii cercetează şi infracţiunile săvârşite de reprezentanţii autorităţilor publice contra protestatarilor şi altor persoane, catalogate ca exces de putere, tortură etc. comise după evenimentele din aprilie 2009.  Din numărul total al plângerilor, în 71 cazuri au fost pornite cauze penale (42 – tortură, 19 – exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, 10 – alte categorii de infracţiuni). La solicitarea procurorilor au fost suspendaţi provizoriu din funcţie 14 colaboratori ai MAI. În acest moment această măsură procesuală de constrângere a rămas a fi aplicată în privinţa a 9 inculpaţi, deoarece la contestarea aplicării acesteia instanţele de judecată au satisfăcut plângerile a 5 învinuiţi. În restul cazurilor, urmărirea penală fie a fost încetată din lipsa elementelor constitutive ale infracţiunilor, fie a fost suspendată pe motiv că nu a fost posibil de stabilit identitate a persoanelor care au acţionat ilegal, fiind cu cagule pe cap.

Instanţele de judecată au condamnat 14 poliţişti şi au achitat alţi 20, potrivit Info Prim Neo. În privinţa unui poliţist, procesul penal a fost încetat cu tragerea la răspundere contravenţională.

În acest an, pe 7 aprilie se împlinesc 4 ani de când la Chişinău au avut loc ample acţiuni de protest ale tinerilor împotriva victoriei PCRM în alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. În urma revoltelor, clădirile Parlamentului şi a Preşedinţiei au fost devastate, iar o persoană a decedat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite