10 tradiţii şi obiceiuri populare pe care nu le ştiai, de Crăciunul pe stil vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astăzi creştinii pe rit vechi sărbătoresc Naşterea Domnului Foto: Adevărul
Astăzi creştinii pe rit vechi sărbătoresc Naşterea Domnului Foto: Adevărul

Descoperă de ce nu trebuie să spargi vreo oglindă în ziua de Crăciun, care-i legătura dintre lingurile nespălate şi lătratul câinilor şi de ce trebuie să ţii mereu masa întinsă de Naşterea Domnului.

1. Bătrânii spun că de Crăciun fetele nemăritate trebuie să strângă toate lingurile nespălate de pe masă, să iasă cu ele în pragul casei şi să asculte lătratul câinilor. Astfel, de unde se aude primul câine lătrând, de-acolo va veni şi ursitul.

2. Se zice că dacă spargi vreo oglindă în ziua de Crăciun, nu te mai căsătoreşti niciodată.

3. În dimineaţa de Crăciun e bine să aşerni paie în casă, în amintirea Naşterii Domnului, iar dimineaţa să nu mănânci până când se încheie slujba din biserică. Se spune că, cu cât mănânci mai târziu, cu atât vei fi mai norocos în anul ce vine.

4. O vorbă veche din bătrâni spune că masa de Crăciun trebuie să fie întinsă şi plină, astfel încât pe tot parcursul anului familia să nu ducă lipsă de mâncare.

5. Înainte de slujba de Crăciun, oamenii certaţi între ei trebuie să se împace.

6. Fiindcă de Crăciun cerul e deschis, Dumnezeu îşi vede fiii şi, din acest motiv, la slujbă trebuie aduşi în biserică şi copiii bolnavi, pentru a se împărtăşi cu Sfintele Daruri.

7. O veche credinţă spune că agheasma şi anafura de Crăciun curăţă păcatele săvârşite în anul precedent.

8. Bătrânii spun că oamenii care se nasc în prima zi de Crăciun vor trăi fericiţi şi vor muri fără păcate. Totodată, oamenii care mor de Crăciun ajung negreşit în rai, fiindcă, se zice, sunt chemaţi de Dumnezeu.

9. În noaptea de Crăciun se deschide uşa raiului şi toate spiritele necurate mor.

10. Potrivit unor credinţe populare, în noaptea de Crăciun doar oamenii buni pot vedea comori pe dealuri şi chiar le pot scoate din pământ. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite