Zeci de gardieni şi poliţişti, luaţi prizonieri în închisorile din Ecuador

0
Publicat:

  Deţinuţii au luat ostatici 57 de gardieni şi poliţişti în şase închisori în Ecuador, ca represalii după transferuri recente de deţinuţi şi intervenţiile forţelor de ordine în penitenciarele din această ţară sud-americană, relatează vineri AFP.

Inchisoare Ecuador Regional Sierra Centro Norte Cotopaxi Foto: AFP
Inchisoare Ecuador Regional Sierra Centro Norte Cotopaxi Foto: AFP

Două maşini-capcană au explodat în noaptea de miercuri spre joi în faţa unor clădiri ale administraţiei penitenciare din Quito, la începutul unei revolte izbucnite într-o închisoare pentru adolescenţi, iar forţele de ordine au dezamorsat trei grenade pregătite să explodeze într-un alt cartier al capitalei Ecuadorului, potrivit Agerpres. 

Altădată considerată o oază de pace în America Latină, această ţară situată între Columbia şi Peru - primele două producătoare mondiale de cocaină - trece de mai multe luni printr-un val de violenţe fără precedent legate de criminalitatea organizată şi de traficul cu droguri.

O mare parte din aceste violenţe au loc în închisori, unde puternicele bande criminale îşi dispută supremaţia şi autorităţile încearcă să recapete controlul. Circa 430 de deţinuţi au murit în Ecuador începând din anul 2021, cei mai mulţi în urma confruntărilor între bandele de narcotraficanţi.

Potrivit serviciilor penitenciare ecuadoriene, 7 poliţişti şi 50 de gardieni sunt ostatici în şase închisori. Ministrul ecuadorian de interne, Juan Zapata, a declarat că în închisoarea Cuenca din sud-vestul ţării, unde deţinuţi protestează de miercuri împotriva acţiunilor de menţinere a ordinii, toţi gardienii au fost luaţi ostatici.

Preşedintele Guillermo Lasso a decretat pe 24 iulie stare de urgenţă în întregul sistem penitenciar al ţării pentru 60 de zile, măsură care permite trimiterea armatei să facă ordine în închisori, unde deţinuţii reuşesc să introducă obiecte interzise, inclusiv arme, pe care le folosesc în confruntările dintre ei.

Sute de soldaţi şi poliţişti au desfăşurat miercuri o operaţiune de căutare de arme, muniţii şi explozivi în închisoarea din Latacunga, una dintre cele mai mari ale Ecuadorului şi unde au loc adesea confruntări mortale între deţinuţi. Şase persoane încarcerate acolo pentru asasinarea pe 9 august a candidatului la preşedinţie Fernando Villavicencio au fost transferate către alte închisori.  

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite