Violențe fără precedent în Ecuador: al treilea politician asasinat într-o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violențele fără precedent care zguduie Ecuadorul au reclamat viața unui alt politician din această țară, al treilea asasinat politic în doar o lună, relatează AP.

Pușcăriașii din Ecuador au protestat față de transferul liderului unei bande FOTO EPA-EFE
Pușcăriașii din Ecuador au protestat față de transferul liderului unei bande FOTO EPA-EFE

Pedro Briones, membru al partidului de stânga Revoluția Cetățenească – al fostului președinte Rafael Correa – și lider local în provincia Esmeraldas, la granița cu Columbia, a fost împușcat mortal, luni, lângă locuința sa de bărbați necunoscuți pe motocicletă.

Moartea sa a fost confirmată de Luisa González, favorită în alegerile prezidențiale de duminică și membră a aceluiași partid.

Luni, autoritățile nu au făcut publice detalii despre uciderea lui Briones.

„Ecuadorul trăiește cea mai sângeroasă epocă a sa. O îmbrățișare din suflet familiei colegului Pedro Briones, răpit de mâinile violenței”, a scris González pe plaftforma X.

Asasinatul lui Briones, un lider local din San Mateo de Esmeraldas, a avut loc la mai puțin de o săptămână după uciderea în plină zi a candidatului la președinție Fernando Villavicencio, un critic vocal al crimei organizate și al corupției.

Aceasta a urmat împușcării fatale, la 26 iulie, a primarului din Manta, al treilea oraș ca mărime din Ecuador. Agustín Intriago, în vârstă de 38 de ani, fusese recent reales pentru un nou mandat care a început în luna mai.

Mii de persoane au fost ucise în Ecuador în ultimii trei ani, pe măsură ce țara s-a transformat într-un important centru de trafic de droguri, unde bande locale susținute de carteluri se luptă pentru controlul străzilor, al închisorilor și al rutelor de transport. Criminalitatea și violența au dominat discuțiile din jurul alegerilor de duminică.

Sâmbăta trecută, autoritățile l-au transferat pe liderul uneia dintre cele mai puternice bande din țară, Los Choneros, într-o închisoare de maximă securitate. Cu câteva zile înainte să fie ucis la 9 august, centristul Fernando Villavicencio, de profesie jurnalist, a acuzat gruparea și pe liderul acesteia, José Adolfo Macías, alias Fito, pe care l-a legat de cartelul mexican Sinaloa, că i-a amenințat pe el și pe cei din echipa sa de campanie. Asasinatul a avut loc după un eveniment din campania electorală pentru prezidențiale, Villavicencio fiind al doilea favorit în cursă.

Macías a fost mutat într-o închisoare de maximă securitate din același mare complex de centre de detenție din orașul portuar Guayaquil. Transferul a avut loc după ce aproximativ 4.000 de soldați și ofițeri de poliție au efectuat un raid în închisoarea în care era deținut Macías și au confiscat arme, muniție și explozibili.

Luni, pușcăriașii acelei închisori au protestat față de transfer, agățând pancarte în afara complexului pe care au scris „vrem pace, aduceți-l înapoi pe Fito”. Zeci de polițiști și membri ai forțelor armate au păzit complexul în timp ce susținătorii lui Macías au sosit pe motociclete pentru a protesta împotriva relocării acestuia.

Autoritățile nu au dezvăluit un motiv pentru uciderea lui Villavicencio. Vineri, un judecător ecuadorian a dispus arestarea preventivă a șase bărbați columbieni descriși de autorități ca fiind suspectați de implicare în acest asasinat. FBI oferă ajutor în anchetă.

Poliția națională a contabilizat 3.568 de cazuri de moarte violentă în primele șase luni ale acestui an, mult mai multe decât cele raportate în aceeași perioadă din 2022, și anume. Anul precedent au avut loc 4.600 de decese violente, cel mai mare număr înregistrat vreodată în țară și dublu față de 2021.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite