VIDEO Statul Islamic susţine că a ucis 250 de soldaţi sirieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţii au fost capturaţi atunci când baza aeriană de la Raqqa a căzut în faţa jihadiştilor
Soldaţii au fost capturaţi atunci când baza aeriană de la Raqqa a căzut în faţa jihadiştilor

Gruparea teroristă Statul Islamic, activă în Irak şi Siria, a postat un clip pe YouTube în care arată câteva sute de soldaţi sirieni capturaţi şi pe care susţine că i-a executat.

Jihadiştii din Statul Islamic continuă să-şi promoveze practicile odioase, eliberând în şase ore două clipuri cu execuţii. În primul dintre acestea, extremiştii arată câteva sute de soldaţi sirieni capturaţi, pe care i-au dezbrăcat de uniforme şi-i forţează să alerge prin deşert, către un loc în care gruparea susţine că i-a executat. 

Un luptător din Statul Islamic (fostă Statul Islamic în Irak şi Siria - SIIS) a confirmat pentru Reuters autenticitatea clipului. „Da, i-am ucis pe toţi”, a adăugat acesta. 

Nu se ştie exact numărul soldaţilor ucişi - SI susţine că erau 250, dar alte mesaje transmise de adepţii grupării pe diverse reţele de socializare anunţă „aproximativ 200” de militari executaţi. 

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a transmis că soldaţii au fost capturaţi atunci când au încercat să fugă de la baza aeriană Raqqa, atunci când aceasta a căzut în mâinile jihadiştilor. Organizaţia transmite că 120 de soldaţi au fost prinşi şi ucişi. 

Clipul începe cu soldaţii alergând prin deşert, în timp ce un militant strigă „Statul Islamic”. Soldaţii sunt puşi să repete de fiecare dată când aud asta „Va dăinui”. În următoarele imagini apar zeci de cadavre, pe jos, cu faţa la pământ. Lângă acestea se află o altă grămadă de cadavre, unele peste altele. 

„Cei 250 de luptători shabeeha (miliţii armate care luptă de parte regimului al-Assad - n.r.) capturaţi de Statul Islamic din Tabqa şi Raqqa au fost executaţi”, transmit jihadiştii în acelaşi clip. 

La doar câteva ore de la difuzarea acestui clip, Statul Islamic a dat publicităţii alte imagini, care arată execuţia unui luptător kurd. Acesta a fost decapitat în faţa unei moschei. Săptămâna trecută, Statul Islamic a reuşit să îngrozească întreaga lume prin difuzarea clipului cu decapitarea unui jurnalist american.

Statul Islamic în Irak şi Siria (aceeaşi grupare cunoscută şi sub numele Statul Islamic în Irak şi Levant) era, până nu demult, o organizaţie teroristă anonimă, care activa în Siria ca afiliat al-Qaeda, infiltrându-se în opoziţia care luptă pentru căderea regimului condus de familia preşedintelui Bashar al-Assad. 

Gruparea a lansat o ofensivă-fulger asupra Irakului la începutul lunii iunie, capturând în doar câteva zile mari oraşe din nordul ţării şi declarând acolo un califat islamic. Organizaţia este considerată acum cea mai bine organizată, cea mai bogată şi cea mai radicală grupare teroristă din lume, după ce al-Qaeda şi-a pierdut majoritatea liderilor importanţi. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/jihadi-tii-cu-ochi-alba-tri-una-dintre-principalel" target="_blank">View the story "Jihadiştii „cu ochi albaştri”, una dintre principalele ameninţări pentru securitatea internaţională" on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite