UPDATE Israelul începe ofensiva terestră în Fâşia Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Explozie în Fâşia Gaza. FOTO: Reuters
Explozie în Fâşia Gaza. FOTO: Reuters

Forţele armate israeliene au început ofensiva armată în Fâşia Gaza, după mai multe zile de bombardamente, a anunţat prim-ministrul Israelului Benjamin Netanyahu, informează BBC.

UPDATE 05.32   Datele oferite de AFP care citează purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă din Rafah susţin că numărul celor ucişi în noaptea de joi spre vineri de tirurile de rachete lansate de tancurile israeliene a ajuns la cinci, în rândul persoanelor care şi-au pierdut viaţa fiind şi un bebeluş.

UPDATE 01.45 Doi palestinieni, dintre care un bebeluş în vârstă de cinci luni, au fost ucişi în noaptea de joi spre vineri de tirurile lansate de tancurile israeliene la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, au anunţat serviciile de urgenţă locale, relatează AFP, citat de Mediafax.

UPDATE 00.58 Guvernul israelian a aprobat cererea armatei de mobilizare a 18.000 de rezervişti suplimentari, astfel numărul celor care pot fi chemaţi ajungând la 60.000 de rezervişti, potrivit Agence France Presse.


Forţele de apărare israeliene (IDF) susţin că ofensiva reprezintă o extindere a Operation Protective Edge şi că este un răspuns la tirurile de rachete venite dinspre teritoriul controlat de Hamas.

„După 10 zile de la atacurile terestre, aeriene şi maritime ale Hamas, precum şi după refuzuri repetate ale ofertelor pentru a de-escalada situaţia, IDF a iniţiat o operaţiunea de sol în Făşia Gaza”, informează oficiali din armată. Totodată, este precizat că obiectivul este acela de stabili o situaţie în care „locuitorii israelieni pot trăi în siguranţă şi securitate fără teroare continuă”.

Guvernul israelian a ordonat lansarea acestei operaţiuni terestre cu scopul de a „afecta semnificativ infrastructurile teroriste ale Hamas”, potrivit armatei.

Înainte de lansarea operaţiunii terestre, aviaţia şi artileria israeliene au lansat un val masiv de lovituri asupra Fâşiei Gaza.

Armata israeliană a mobilizat peste 40.000 de rezervişti pentru o posibilă ofensivă. În cadrul ultimei ofensive terestre în Gaza, în noiembrie 2012, Israelul a mobilizat 30.000 de rezervişti.

Cel puţin 210 de palestinieni au murit în bombardamentele israeliene. De asemenea, un israelian şi-a pierdut viaţa după explozia unei rachete.

Militanţii palestinieni au lansat peste 1.300 de rachete spre teritoriul Israelului, în cele zece zile de la începerea conflictului, potrivit BBC, agenţie care citează surse israeliene. Majoritatea proiectilelor palestiniene au fost interceptate de sistemul antirachetă israelian. De partea cealaltă, israelienii au lansat aproximativ 1960 de atacuri.

Ştire în curs de actualizare

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite