Turcia a numit un ambasador în Israel după patru ani

0
Publicat:

Turcia a numit un ambasador în Israel pentru prima dată în ultimii 4 ani. Decizia vine în contextul în care cele două țări au anunțat că își vor restabili complet relaţiile bilaterale.

Turcia a numit un ambasador în Israel / Foto: Shutterstock
Turcia a numit un ambasador în Israel / Foto: Shutterstock

Sakir Özkan Torunlar, este noul ambasador turc care va prelua postul de la Tel Aviv. În septembrie, Israelul a desemnat-o pe Irit Lillian drept ambasadorul său la Ankara.

Acesta a fost consul general al Turciei în Ierusalimul de Est în perioada 2010 - 2014, potrivit website-ului Consulatului turc.

Decizia celor două țări a fost luată după luni de reapropiere diplomatică. Pe 17 august, acestea au anunțat că îşi restabilesc complet relaţiile bilaterale şi că ambasadorii lor revin la post în cele două ţări.

Relaţiile dintre Turcia şi Israel s-au tensionat în 2010, după asaltul violent al unor forţe israeliene asupra navei turceşti Mavi Marmara, care încerca să transporte ajutor în Fâşia Gaza, enclavă palestiniană aflată sub blocadă israeliană şi controlată de islamiştii Hamas. În acel incident şi-au pierdut viaţa 10 cetăţeni turci.

Turcia şi Israelul şi-au retras din nou ambasadorii în timpul crizei din Fâşia Gaza, care a escaladat când SUA şi-au mutat ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

Cu mai puţin de un an până la alegerile prezidenţiale prevăzute pentru mijlocul lunii iunie 2023, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a înmulţit iniţiativele de normalizare a relaţiilor cu mai multe puteri regionale, printre care Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, în căutare de investiţii, scrie Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite