Zeci de firme se bat pentru sutele de milioane de euro alocați unui tronson al Autostrăzii A7

0
0

Firmele care se bat pentru sutele de milioane de euro alocaţi unui tronson al Autostrăzii A7, Bacău-Neamţ-Paşcani, sunt din România, Turcia şi Ucraina.

Tronsonul din A7 ar trebui realizat în 30 de luni FOTO CNAIR
Tronsonul din A7 ar trebui realizat în 30 de luni FOTO CNAIR

Sunt 23 firme care s-au înscris la licitaţia organizată de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Ofertele au fost depuse de diverse societăţi sau de asocieri de companii, care doresc să construiască cei peste 77 de kilometri de autostradă de pe ruta menţionată. CNAIR a anunţat că valoarea estimată a lucrărilor este de 5.858.984.396 de lei fără TVA, ceea ce înseamnă aproximativ 1,17 miliarde de euro.

După deschiderea ofertelor, data limită de depunere fiind 21 septembrie 2022, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, declara: „Pe întreaga autostradă urmează să fie construite 112 poduri, pasaje, viaducte şi structuri casetate, nouă noduri rutiere, patru parcări securizate şi 50 de spaţii pentru încărcarea autovehiculelor electrice“.

Din dorinţa ca lucrările să nu dureze mult, s-a decis ca tronsonul să fie împărţit în trei, durata execuţiei fiind stabilită la 30 de luni, pentru fiecare. Pentru lotul unu, care are 30,3 km, între Săuceşti (judeţul Bacău) şi Trifeşti (judeţul Neamţ), valoarea estimată este de 2.041.734.724 de lei, fiind şapte ofertanţi. 

Din România sunt prezente asocierea Danlin XXL - Intertranscom Impex şi asocierea SA&PE Construct - Spedition UMB - Tehnostrade. Mai sunt patru firme din Turcia şi una din Ucraina. Pentru cei 19 km ai lotului doi, Trifeşti - Gherăeşti (județul Neamţ), au fost depuse opt oferte, de la aceleaşi firme ca şi la primul, valoarea fiind de 1.601.939.811 de lei.

Lotul trei, 28 de kilometru, între Mirceşti şi Paşcani (judeţul Iaşi), va costa 2.215.309.859 de lei, fiind tot opt oferte. Arhicunoscuta Spedition UMB Bacău, a lui Dorin Umbrărescu, are oferte în asociere pentru toate cele trei loturi din Autostrada Moldovei, la fel ca şi Danlin Neamţ, care-i condusă de afaceristul Dan Amurăriţei.

Dat fiind războiul din Ucraina, interesant este că firma Automagistral Pivden a depus cereri la toate cele trei sectoare.

Un proiect al Ministerului Transporturilor prevede că, pentru sectorul menţionat din A7, a fost propusă alocarea sumei de 38,31 milioane lei, pentru exproprierea unor proprietăţi private, terenuri cu şi fără investitiţii pe ele.

„Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiţii, s-a identificat necesitatea de a se ocupa definitiv o suprafaţă de teren de 15.223.816 metri pătraţi pentru un număr de 6.103 de imobile situate pe raza localităţilor (...) din judeţul Bacău, (...) judeţul Neamţ şi (...) judeţul Iaşi“, se arată în hotărâre.

În Neamţ, suma totală alocată exproprierilor proprietate privată este de 18.442.939 de lei. Cea mai mare, 369.741 de lei, trebuie dată proprietarului, încă neidentificat, al unui teren de 127.059 metri pătraţi, din comuna Cordun. Restul din suma de 38,31 milioane de lei pentru exproprierii va reveni unor persoane din judeţele Bacău şi Iaşi.

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite