Ambasadorul rus la București a fost convocat la MAE după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene

0
0

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a convocat la MAE pe ambasadorul Rusiei în România, în contextul anunțului făcut de Vladimir Putin privind anexarea ilegală a unor teritorii ucrainene.

Ambasadorul rus la București a fost chemat la MAE. Foto: Inquam
Ambasadorul rus la București a fost chemat la MAE. Foto: Inquam

Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat luni, 3 octombrie 2022, la sediul Ministerului Afacerilor Externe,  ca urmare a demersurilor Federației Ruse de anexare a regiunilor ucrainene Luhansk, Donețk, Herson și Zaporizhzhia, transmite MAE.

Potrivit ministerului, convocarea diplomatului face parte dintre demers coordonat la nivelul UE prin care se dorește transmiterea unui mesaj de condamnare a acțiunilor regimului de la Kremlin. 

"Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a reiterat poziția României de condamnare fermă a așa-numitor „acorduri” de intrare în componența Federației Ruse a celor patru regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, urmare războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022.

Oficialul român a evidențiat caracterul profund ilegal și ilegitim al demersului Kremlinului de a încerca justificarea ocupației militare asupra teritoriilor aparținând unui stat suveran, cu încălcarea flagrantă a principiilor de drept internațional, a Cartei ONU, precum și a independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei. A subliniat că acest act de anexare ilegală, prin folosirea forței, a unor teritorii ale unui alt stat nu va fi niciodată recunoscut de România și nici de celelalte state membre UE și NATO. 

În încheiere, oficialul român a reafirmat sprijinul ferm al României pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială ale Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional", potrivit MAE.

Federaţia Rusă a anexat, ilegal, Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, în urma unor referendumuri formale în regiunile menţionate din Ucraina. Statele occidentale au condamnat acţiunile regimului de la Kremlin, anunţând că nu vor recunoaşte preluarea ilegală a teritoriilor ce aparţin Ucrainei. 

America şi aliaţii săi nu se vor lăsa intimidaţi", iar liderul de la Kremlin „nu ne va speria", a afirmat Biden într-un discurs la Casa Albă, ulterior anunţului făcut de Putin.

 Apoi, președintele american s-a adresat direct președintelui Vladimir Putin, indicând cu degetul spre camera video, atenționându-l împotriva oricărui asalt asupra teritoriului NATO. 

 „America şi aliaţii săi sunt pe deplin pregătiţi să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO", a afirmat el.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite