145.000 de euro despăgubiri pentru o italiancă infectată cu HIV într-un laborator de cercetare din Geneva

0
Publicat:

Un caz mai puţin obişnuit, care a ajuns însă în instanţă, a determinat Universitatea din Geneva să plătească despăgubiri în valoare de 145.000 de euro unei femei din Italia, informează Agerpres.

foto arhivă
foto arhivă

Aceasta a acuzat faptul că a contractat virusul imunodeficienţei umane (HIV) în timp ce lucra la Universitatea din Geneva, unde efectua cercetări ştiinţifice în laborator.

Italianca, a cărei identitate a rămas confidenţială, a participat la un schimb de studenţi cu Universitatea Geneva în 2011 , în cadrul programului universitar european Erasmus, potrivit presei italiene.

Ea trebuia să efectueze cercetări ştiinţifice pentru a-şi finaliza teza de licenţă şi a lucrat într-un laborator al Universităţii din Geneva, unde a folosit eşantioane ale virusului care cauzează SIDA.

Revenită în Italia, a dus o viaţă normală până în 2019, când, cu ocazia unor analize efectuate pentru a putea să doneze sânge, a descoperit că era seropozitivă.

Misterul legat de felul în care ea a contractat HIV nu a fost încă elucidat.

Cercetătorii din laboratoarele italiene au concluzionat, pe baza unei secvenţieri genetice, că virusul din organismul tinerei „este identic cu cele care au fost concepute în laboratorul din Geneva”, potrivit presei din Italia.

În urma acestor concluzii, tânăra a început o bătălie judiciară cu Universitatea din Geneva, care s-a încheiat printr-un acord al părţilor şi cu o despăgubire de 145.000 de euro.

Acordul prevede renunţarea la procedurile judiciare, a precizat Universitatea din Padova.

Reprezentanţii Universităţii din Geneva, contactaţi de AFP, nu au dat curs deocamdată invitaţiei de a face declaraţii pe această temă.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite