O nouă descoperire revoluționară. Oamenii de știință au anunțat că pot elimina HIV din ADN

0
Publicat:

Oamenii de știință spun că au reușit să elimine cu succes HIV din celulele infectate, folosind tehnologia de editare genetică Crispr, premiată cu Nobel.

sange contaminat HIV foto shutterstock

Funcționând ca o foarfecă, dar la nivel molecular, aceasta taie ADN-ul astfel încât părțile "rele" să poată fi eliminate sau inactivate, scrie bbc.com.

Speranța este ca, în cele din urmă, să se poată scăpa în întregime organismul de virus, deși este nevoie de mult mai multă muncă pentru a verifica dacă acest lucru ar fi sigur și eficient.

Medicamentele existente împotriva HIV pot opri virusul, dar nu îl pot elimina.

Echipa de la Universitatea din Amsterdam, care a prezentat săptămâna aceasta un rezumat al primelor sale descoperiri în cadrul unei conferințe medicale, subliniază că munca lor rămâne doar o "dovadă de concept" și că nu va deveni prea curând un remediu pentru HIV.

Dr. James Dixon, profesor asociat la Universitatea din Nottingham, profesor asociat în domeniul tehnologiilor celulelor stem și al terapiei genetice, este de acord cu această afirmație, afirmând că rezultatele complete necesită încă o analiză amănunțită.

"Va fi nevoie de mult mai multă muncă pentru a demonstra că rezultatele obținute în aceste teste cu celule pot avea loc într-un corp întreg pentru o viitoare terapie", a spus el.

"Va fi nevoie de mult mai multă dezvoltare înainte ca acest lucru să aibă un impact asupra persoanelor cu HIV."

Extrem de dificil

Alți oameni de știință încearcă, de asemenea, să folosească Crispr împotriva HIV.

Iar Excision BioTherapeutics spune că, după 48 de săptămâni, trei voluntari cu HIV nu au efecte secundare grave.

Dar Dr. Jonathan Stoye, expert în viruși la Institutul Francis Crick, din Londra, a declarat că îndepărtarea HIV din toate celulele care l-ar putea găzdui în organism este "extrem de dificilă".

"Efectele de tratament în afara țintei, cu posibile efecte secundare pe termen lung, rămân o preocupare", a spus el.

"Prin urmare, pare probabil că vor trece mulți ani înainte ca o astfel de terapie bazată pe Crispr să devină o rutină - chiar și presupunând că se poate demonstra că este eficientă".

HIV infectează și atacă celulele sistemului imunitar, folosind propria lor mașinărie pentru a face copii ale sale.

Chiar și în cazul unui tratament eficient, unele dintre ele intră într-o stare de repaus sau latentă - astfel încât încă mai conțin ADN-ul sau materialul genetic al HIV, chiar dacă nu produc în mod activ virusuri noi.

Majoritatea persoanelor cu HIV au nevoie de terapie antiretrovirală pe toată durata vieții. Dacă încetează să ia aceste medicamente, virusul latent se poate trezi din nou și poate cauza din nou probleme.

Un număr rar de persoane au fost aparent "vindecate", după ce un tratament agresiv împotriva cancerului a eliminat o parte din celulele infectate, dar acest lucru nu ar fi niciodată recomandat doar pentru a trata HIV.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite