Sudan: Armata și milițiile paramilitare au încheiat un nou armistițiu de 72 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata şi paramilitarii aflaţi în confruntări violente în Sudan au încheiat un nou armistiţiu de 72 de ore care începe de duminică, a anunţat sâmbătă diplomaţia saudită, notează AFP, conform Agerpres.

Conflict Sudan FOTO: Profimedia
Conflict Sudan FOTO: Profimedia

"Regatul Arabiei Saudite şi Statele Unite anunţă acordul reprezentanţilor Forţelor armate sudaneze şi ai Forţelor de sprijin rapid pentru o încetare a focului în tot Sudanul pentru o perioadă de 72 de ore începând de duminică", a indicat unui comunicat al Ministerului saudit de Externe.

"Cele două părţi au convenit că în perioada încetării focului se vor abţine de la mişcări de trupe şi atacuri, folosirea avioanelor de război sau a dronelor, bombardamente de artilerie, întărirea poziţiilor", conform comunicatului. De asemenea, se vor abţine de la "a încerca să obţină câştiguri militare în timpul încetării focului".

Părţile au convenit, de asemenea, să permită libertatea de mişcare şi livrarea de ajutor umanitar în întregul Sudan. "În perspectiva conferinţei donatorilor umanitari din 19 iunie, facilitatorii au cerut ambelor părţi să ia în considerare marea suferinţă a poporului sudanez şi necesitatea de a adera pe deplin la încetarea focului şi de a pune capăt violenţei".

"În cazul în care părţile nu respectă încetarea focului de 72 de ore, facilitatorii vor fi constrânşi să ia în considerare amânarea discuţiilor de la Jeddah", se mai arată în text.

Confruntările începute din 15 aprilie în care se luptă armata generalului Abdel Fattah al-Burhan şi paramilitarii din Forţele de sprijin rapid, conduşi de generalul Mohamed Hamdane Daglo, au scufundat această națiune est-africană, una dintre cele mai sărace din lume, într-o criză greu de gestionat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite