SUA și aliații săi se opun deciziei Israelului de a legaliza nouă colonii în Cisiordania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite, dar și alte patru țări europene aliate: Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie și-au exprimat dezacordul față de decizia Israelului de a legaliza nouă colonii în Cisiordania ocupată. O astfel de măsură ar urma să crească tensiunile între israelieni şi palestinieni.

Bombardamente in Fasia Gaza -locul unde a fost ucis liderul jihadist Khaled Mansour FOTO Profimedia

SUA, Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie au declarat marţi că se opun 'cu fermitate' decizieiIsraelului de a legaliza nouă colonii în Cisiordania ocupată şi de a construi noi locuinţe în coloniile existente, informează AFP, potrivit Agerpres.

Poziția comună a celor cinci țări aliate

Ne opunem cu fermitate acestor acţiuni unilaterale care nu fac decât să crească tensiunile între israelieni şi palestinieni şi care dăunează eforturilor vizând ajungerea la soluţia negociată a două state”, au scris miniştrii de externe ai celor cinci ţări într-o declaraţie comună.

Măsurile, anunţate duminică de cabinetul de securitate israelian, au fost prezentate drept un răspuns la o serie de atacuri palestiniene în Ierusalimul de Est. Unul dintre acestea s-a soldat cu trei morți, în decursul zilei de vineri.

Cele nouă colonii în cauză erau considerate, până acum ,ilegale din punctul de vedere al dreptului israelian pentru că fuseseră înfiinţate fără aprobarea guvernului. De asemenea, din punctul de vedere al ONU, orice colonizare evreiască în Cisiordania este ilegală, din perspectiva dreptului internaţional.

„O pace globală trebuie obţinută prin negocieri”

„Profund preocupate de anunţul Israelului, SUA şi cele patru ţări europene reamintesc că „o pace globală, justă şi durabilă în Orientul Mijlociu trebuie să fie obţinută prin negocieri directe între părţi'.

Continuăm să urmărim îndeaproape evoluţiile situaţiei pe teren care aduc atingere viabilităţii soluţiei cu două state şi stabilităţii regiunii în ansamblul său”, au mai scris şefii celor cinci diplomaţii.

Israelul ocupă Cisiordania de la războiul israeliano-arab din 1967. Peste 475.000 de israelieni locuiesc în colonii din Cisiordania (fără Ierusalimul de Est), unde trăiesc 2,8 milioane de palestinieni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite