Statele Unite ucid un lider al Statului Islamic într-un raid în nordul Siriei

0
Publicat:

Un raid american de elicopter în nordul Siriei a ucis un lider al Statului Islamic responsabil de planificarea unor atacuri în Orientul Mijlociu şi Europa, a anunţat luni Washingtonul, informează marţi DPA.

Al Suwayda, lânga Jarablus, în nordul Siriei Foto AFP
Al Suwayda, lânga Jarablus, în nordul Siriei Foto AFP

Forţele Comandamentului central american (CENTCOM) l-au ucis pe Abd-al-Hadi Mahmud al-Haji Ali, precum şi alţi doi luptători ai organizaţiei extremiste Stat Islamic, cunoscut şi sub numele de ISIS, într-un raid luni dimineaţă, a declarat Pentagonul, notează Agerpres. 

Bărbatul era un lider de rang înalt al ISIS şi „planificator operaţional responsabil de planificarea unor atacuri teroriste în Orientul Mijlociu şi Europa”, a declarat CENTCOM într-un comunicat, adăugând că bărbatul respectiv a fost ţinta operaţiunii.

Armata americană a precizat că raidul a fost lansat după ce serviciile de informaţii au dezvăluit un complot al Statului Islamic pentru a răpi oficiali din străinătate şi a-i folosi ca monedă de schimb.

„Ştim că ISIS îşi păstrează dorinţa de a lovi dincolo de Orientul Mijlociu”, a declarat purtătorul de cuvânt al CENTCOM, colonelul Joe Buccino. „Acest raid dă o lovitură semnificativă operaţiunilor ISIS în regiune, dar nu elimină capacitatea ISIS de a conduce operaţiuni”.

CENTCOM a anunţat anterior că două persoane înarmate au fost ucise în operaţiune, despre care se crede că nu a produs victime civile.

Rami Abdel Rahman, şeful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), a confirmat pentru DPA că operaţiunea a avut loc şi că trei persoane au fost ucise, două la locul operaţiunii şi a treia la marginea unui sat.

Potrivit OSDO, atacul a avut loc în apropierea localităţii Jarabulus, la est de Alep, duminică după miezul nopţii.Forţele americane au fost desfăşurate în Siria în 2015 pentru a-i ajuta pe kurzii sirieni şi aliaţii lor în lupta împotriva Statului Islamic, menţionează DPA.  

În lumePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite