Liderul Statului Islamic, ucis de Forţele speciale americane în Siria, anunţă Biden

0
Publicat:
Ultima actualizare:
biden

Liderul organizaţiei jihadiste Statul Islamic (SI) Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi a fost ucis joi, de către Forţe speciale americane, într-un raid în nord-vestul Siriei, anunţă preşedintele american Joe Biden, la mai bine de doi ani după eliminarea predecesorului său, Abu Bakr al-Baghdadi, relatează The Associated Press şi AFP.

”Mulţumită priceperii şi curajului forţelor noastre armate, noi l-am scos de pe câmpul de luptă pe Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, liderul SI”, anunţă într-un comunicat Joe Biden.

Toţi americanii care au luat parte la operaţiune s-au întors în siguranţă acasă, precizează şeful statului american.

Liderul SI a murit într-o explozie pe care a provocat-o el însuşi, în timpul unui raid al forţelor americane în Siria, în noaptea de miercurispre joi, anunţă un oficial de rang înalt de la Casa Albă.

”La începutul operaţiunii, ţinta teroristă a detonat o bombă care i-a ucis atât pe el cât şi pe membrii familiei sale, inclusiv femei şi copii”, declară sursa citată.

Această operaţiune cu elicopterul a avut loc la Atme, o regiune în provincia Idleb, şi s-a soldat cu 13 morţi, inclusiv patru femei şi trei copii, potrivit Observatorului Sirian al Drepturlor Omului (SOHR).

În octombrie 2019, Abu bakr al-Baghdadi, predecesorul lui al-Qurayshi, a fost ucis într-un raoid în regiunea Idleb, aflară în mare parte sub controlul unor jihadişti şi rebeli.

Potrivit SOHR, care se sprijină pe o vastă reţea de surse în această ţară devastată de război, militarii au aterizat cu elicopterul în apropierea unei tabere de deplasaţi din localitatea Atme, iar apoi au izbucnit confruntări armate.

Potrivit unor corespondenţi AFP de la faţa locului, operaţiunea americană a vizat o clădire cu două etaje situată într-o zonă înconjurată de copaci.

liderul SI

O parte a clădirii a fost distrusă, iar înăuntru, pe jos, era sânge.

Locuitori au declarat AFP că au auzit bombardamente şi tiruri, iar apoi ”explozii”.

Potrivit SOHR, elicopterele americane au decolat de la o bază militară din oraţul srian Kobani, cu populaţie majoritar kurdă, situat în apropierea frontierei Turciei.

Membri ai Forţelor speciale din cadrul Forţelor Democratice Siriene (FDS), dominate de kurzi, formaţi militar de Statele Unite, au participat la operaţiune, potrivit SOHR.

Înaintea anunţului lui Biden, un purtător de cuvânt FDS, Farhad Shami, a anunţat pe Twitter că operaţiunea ”viza cei mai periculoşi terorişti internaţionali”.

Într-o înregistrare audio - care circulă în rândul populaţiei şi care a fost atribuită Forţelor americane - o persoană vorbeşte în arabă şi le cere femeilor şi copiilor să evacueze casele în zona vizată.

Potrivit unor experţi, tabere de deplasaţi suprapopulate din regiunea Atme, situată în nordul provinciei Idleb, sunt folosite ca baze de către lideri jihadşti care se ascund printre deplasaţi.

O mare parte a provinciei Idleb şi sectoare din provinciile vecine Hama, Alep şi Latakia sunt dominate de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta aripă siriană a Al-Qaida.

Grupări rebele şi alte formaţiuni jihadste, precum gruparea Hurras al-Din (HaD), sunt de asemenea prezente.

Aceste facţiuni au fost deja principala ţintă a unor raiduri ale regimului sirian, ale aliatului rus al acestuia, dar şi ale coaliţiei internaţionale antijihadiste condusă de Statele Unite şi ale Forţelor speciale americane.

Însă operaţiuni cu elicopterul rămân foarte rare în Siria, unde trupe americane sunt desfăşurate în cadrul coaliţiei antijihadiste.

Operaţiunea de joi intervine la câteva zile după sfârşitul asaltului Statului Islamic (SI) la o închisoare aflată sub controlul FDS în regiunea Hassakah (nord-est).

Acest asalt a fost cea mai importantă ofensivă a grupării jihadiste după înfrângerea teritorială a acesteia în Siria, în 2019, de către FDS, ajutate de coaliţia internaţională antijihadistă.

Atacul de la închisoare şi confruntările armate care au urmat s-au soldat cu 373 de morţi, şi anume 268 de jihadişti, 98 de membri ai forţelor kurde şi şapte civili, potrivit SOHR.

Statul Islamic, rivalul Al-Qaida, a fost izgonit din fiefurile sale din Siria şi Irak, însă continuă să comită atacuri în aceste două ţări vecine, prin celule adormite.

Războiul complex din Siria, o ţară fărâmiţată în care intervin diverşi actori, s-a soldat cu aproximativ 500.000 de morţi începând din 2011.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite