Un lider important al grupării jihadiste Al-Qaida, ucis într-un raid aerian în Yemen

0
Publicat:

Un înalt responsabil al grupării jihadiste Al-Qaida a fost ucis duminică într-un raid aerian "cel mai probabil american", în nordul Yemenului, informează miercuri AFP, citând responsabili yemeniţi.

Grupările teroriste sunt tot mai prezente în Yemen
Grupările teroriste sunt tot mai prezente în Yemen

Hamad bin Hammoud al-Tamimi, saudit, se afla în momentul raidului într-o casă pe care o închiriase de puţină vreme în provincia Marib, a menţionat sub acoperirea anonimatului un responsabil al serviciilor de securitate ale Yemenului, scrie Agerpres.

Atacul a fost "după toate aparenţele american", a adăugat acesta.

Hamad bin Hammoud al-Tamimi era unul dintre principalii lideri ai aripii Al-Qaida din peninsula arabică, organizaţia jihadistă Aqpa, cu sediul în Yemen.

Sub numele Abdel Aziz al-Adnani, acesta era "preşedintele consiliului consultativ al Aqpa" şi exercita totodată funcţia de "judecător", potrivit unui reprezentant local din Marib.

O gardă de corp yemenită a fost de asemenea ucisă în raid, a menţionat sursa.

SUA consideră organizaţia Aqpa ca fiind filiala cea mai sângeroasă a reţelei jihadiste şi desfăşoară de mai mulţi ani atacuri cu drone împotriva ei, deşi fără a le confirma.

La sfârşitul lui ianuarie, responsabili yemeniţi au anunţat moartea altor trei membri ai Aqpa într-un atac cu dronă tot în provincia Marib, aflată sub controlul guvernului yemenit.

Un responsabil guvernamental din regiune a vorbit atunci de un raid "presupus american", dar Washingtonul nu a comentat pe moment.

Similar rivalului său, gruparea Stat Islamic, Aqpa şi-a întărit prezenţa în Yemen profitând de haosul generat de războiul dintre guvern, susţinut din 2015 de o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită, şi rebelii apropiaţi de Iran.

Aqpa a comis atacuri în Yemen atât împotriva rebelilor houthi cât şi a forţelor guvernamentale, dar a revendicat atacuri şi în SUA şi Europa.

Din 2015, războiul din Yemen s-a soldat cu mii de morţi şi a provocat una din cele mai grave tragedii umanitare din lume, în ţara cea mai săracă din peninsula arabică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite