Consiliul de Securitate al ONU a votat o rezoluție pentru „pauze și coridoare umanitare” în Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat miercuri o rezoluție prin care solicită „pauze și coridoare umanitare urgente și extinse în toată Fâșia Gaza”, aceasta fiind a cincea încercare de a adopta o rezoluție.

Steag ONU FOTO: Shutterstock (Arhivă)
Steag ONU FOTO: Shutterstock (Arhivă)

Consiliul a reușit să depășească un blocaj major, după ce în octombrie au fost patru încercări de a se adopta o rezoluție. Inițiativele precedente s-au lovit fie de un număr insuficient de voturi, fie de utilizarea dreptului de veto de către Statele Unite apoi de către Rusia și China.

Douăsprezece state Albania, Brazilia, China, Ecuador, Franța, Gabon, Ghana, Japonia, Malta, Mozambic, Elveția și Emiratele Arabe Unite au votat în favoarea rezoluţiei şi trei s-au abținut (Rusia, Regatul Unit și Statele Unite), dar a existat niciun vot împotriva rezoluției redactate de Malta.

Rusia a încercat fără succes să aducă o modificare rezoluției prin care să fie inclus un apel, la un armistițiu imediat care să înceteze ostilitățile.

Prin această rezoluție, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite „pauze umanitare urgente şi prelungite şi coridoare în întreaga Fâşie Gaza pentru un număr suficient de zile pentru a permite accesul umanitar complet, rapid, sigur şi neîngrădit”.

Blocajul care a dus la eșecul celorlalte patru încercări a fost generat în mare măsură de cererea unor pauze umanitare sau o încetare a focului, precum și de condamnarea Hamas.

De altfel, Statele Unite și Regatul Unit au salutat adoptarea rezoluției dar și-au exprimat nemulțumirea față de reticența altor state de a condamna acțiunile Hamas în postări făcute publice pe platforma X (fostă Twitter). 

Regatul Unit a motivat abținerea de la vot pentru că organizația Hamas nu a fost condamnată pentru atacul sângeros din 7 octombrie, dar a salutat adoptarea rezoluției, într-o postare pe X. 

Într-o postare despre rezoluție pe platforma X, misiunea japoneză la ONU a spus că Japonia a votat în favoare, deoarece rezoluția „subliniază nevoia de a proteja civilii”.

Gilad Erdan, ambasadorul Israelului la ONU, a scris că rezoluţia adoptată prin care se solicită pauze umanitare în luptele din Gaza şi crearea mai multor coridoare de ajutor umanitar este „detaşată de realitatea de pe teren”, într-o postare pe X.

„Strategia Hamas este de a deteriora în mod deliberat situația umanitară din Fâșia Gaza și de a crește numărul victimelor palestiniene pentru a motiva ONU și Consiliul de Securitate să oprească Israelul. Nu o să se întample. Israelul va continua să acționeze până când Hamas va fi distrus iar ostaticii vor fi returnați”, a mai spus acesta în postare. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite