Reacții în Africa la o glumă a MAE german despre leoparzi: „Nu vă ajută să câştigaţi prieteni africani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O glumă în care Ministerul german de Externe evocă tancurile Leopard pe care Germania le va trimite Ucrainei şi vizita pe care ministrul de externe rus Serghei Lavrov o desfăşoară în Africa a stârnit reacţii virulente pe acest continent, transmite AFP, citată de Agerpres.

Ebba Kalondo. FOTO Facebook Ebba Kalondo
Ebba Kalondo. FOTO Facebook Ebba Kalondo

Reacțiile vin cu acuzaţii privind lipsa de consideraţie pe care şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, ar manifesta-o astfel faţă de Africa.

„Ministrul rus de externe Lavrov este în Africa, nu pentru a vedea leoparzi, ci pentru a afirma fără ocolişuri că partenerii Ucrainei <<vor să distrugă tot ce este rusesc>>", a scris pe Twitter MAE german, făcând aluzie la decizia Berlinului de a oferi Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 pentru a susţine această ţară în războiul ei cu Rusia şi la turneul african al şefului diplomaţiei ruse.

Serghei Lavrov a fost în Africa de Sud, Eswatini şi Angola, iar joi s-a aflat în Eritreea.

Purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Comisiei Uniunii Africane, Ebba Kalondo, a reacţionat tot pe Twitter la postarea MAE german.

Ebba Kalonda întrebat dacă şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a „venit de asemenea pentru a vedea animale" în vizita pe care a efectuat-o recent la sediului Uniunii Africane, în capitala etiopiană Addis Abeba.

"Sau poate continentul african, locuitorii săi şi fauna sa sunt doar o glumă pentru dumneavoastră?", a adăugat purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Comisiei Uniunii Africane, adresându-se tot şefei diplomaţiei germane.

„Gândindu-ne la o altă rasă germană de leoparzi”

Ministerul de Externe de la Berlin a răspuns spus că regretă situaţia şi că respectiva postare nu era în niciun caz menită să ofenseze pe cineva, ci doar să denunţe minciunile pe care Rusia le foloseşte pentru a-şi justifica războiul de agresiune în Ucraina.

Gândindu-ne la o altă rasă germană de leoparzi, ne-a făcut probabil să nu observăm interpretarea pe care o daţi", a explicat MAE german în răspunsul dat directoarei programului pentru Africa la think-tank-ul Carnegie Endowment for International Peace, Zainab Usman, care a calificat mesajul iniţial al MAE german drept lipsit de eleganţă.

Folosirea unor stereotipuri oribile despre Africa, pentru o înţepătură politică la adresa unui adversar, într-un război european, nu vă va ajuta să câştigaţi prieteni africani", a atenţionat-o Zainab Usman pe Annalena Baerbock.

Mai multe ţări africane s-au abţinut în cadrul unor voturi la ONU care condamnau agresiunea rusă contra Ucrainei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite