Ramaphosa spune că acuzațiile conform cărora Africa de Sud a furnizat arme Rusiei prin intermediul navei Lady R au fost false

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa oricărei baze reale a acuzațiilor a fost stabilită de comisia care a vizitat baza navală, a primit declarații sub jurământ de la peste 50 de persoane și a studiat peste 100 de documente, a spus președintele țării.

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa. Foto: Shutterstock
Președintele sud-african Cyril Ramaphosa. Foto: Shutterstock

Nava rusă Lady R, care a făcut escală la baza marinei sud-africane în decembrie, nu a luat la bord arme pentru a fi livrate mai departe în Rusia, așa cum au susținut unii, a declarat președintele sud-african Cyril Ramaphosa într-o cuvântare adresată națiunii în urma lucrărilor unei comisii de judecători independenți numiți de el pentru a investiga acuzațiile împotriva Africii de Sud de furnizare de arme Federației Ruse.

S-au adus acuzații împotriva țării noastre în furnizarea de arme către Rusia în condițiile crizei ucrainene; toate acestea s-au dovedit a fi false”, a spus șeful statului. Documentele arată că nava Lady R a livrat echipamente. către Africa de Sud în interesul forțelor armate ale țării, care a fost ordonat în 2018”.

Ramaphosa a spus că oamenii care au susținut că Lady R a primit arme de la o bază din Africa de Sud nu au putut furniza comisiei nicio dovadă. Totodată, el a spus că raportul complet al comisiei va fi clasificat pentru a nu dezvălui ce fel de echipamente a primit Africa de Sud și pentru a nu pune în pericol forțele armate ale țării sale. În acest caz, o versiune scurtă a raportului va fi publicată pe 4 septembrie.

În mai, ambasadorul SUA în Africa de Sud, Ruben Brighetti, a declarat că nava Lady R ar fi luat la bord arme pentru a fi livrate în continuare Federației Ruse. Declarația sa a provocat o depreciere puternică a monedei naționale a Africii de Sud. Administrația prezidențială sud-africană a declarat apoi că aceste declarații ale ambasadorului SUA au subminat parteneriatul dintre Republica Africa de Sud și Statele Unite, iar Brigeti a fost chemată la Ministerul de Externe din Africa de Sud, unde ministrul Afacerilor Externe și Cooperării, Naledi Pandor , și-a exprimat nemulțumirea față de acțiunile lui. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite