Bilanț după summitul BRICS: Victorie categorică pentru China și pași rapizi către o contrapondere pentru Occident
0Summitul BRICS de la Johannesburg de săptămâna trecută a marcat un jalon important, devenind cel mai mare summit organizat vreodată de blocul emergent. Au participat peste 60 de țări alături de statele membre - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Punctul culminant al evenimentului a fost invitația adresată Argentinei, Etiopiei, Iranului, Arabiei Saudite, Egiptului și Emiratelor Arabe Unite de a se alătura clubului BRICS, o mișcare care a fost salutată ca fiind „istorică” de către liderul Chinei, Xi Jinping.
Această extindere, prima de la adăugarea Africii de Sud în 2010, va duce la mai mult decât dublarea numărului de membri ai grupului și la extinderea semnificativă a sferei sale de acțiune la nivel mondial, în special în Orientul Mijlociu. Ea este considerată o mare victorie pentru China, care a insistat mult timp pentru extinderea blocului și a influenței sale, în ciuda rezervelor altor membri, precum India și Brazilia, scriu jurnaliștii CNN.
Steve Tsang, director al Institutului SOAS China de la Universitatea din Londra, a declarat: „Acest lucru face ca China să fie câștigătorul clar. Obținerea a șase noi membri este o mișcare semnificativă în direcția sa preferată de călătorie”. Pentru China și Rusia, extinderea face parte dintr-un efort de a transforma gruparea economică lejeră într-o contrapondere geopolitică a Occidentului și a instituțiilor occidentale precum G7.
Extinderea are loc într-un moment în care rivalitatea Chinei cu Statele Unite s-a intensificat, iar ramificațiile războiului din Ucraina au îndepărtat și mai mult Beijingul de Occident din cauza sprijinului acordat Moscovei. Oferta lui Xi privind o ordine mondială alternativă găsește urechi receptive în Sudul global, unde multe țări se simt marginalizate într-un sistem internațional dominat de SUA și de aliații săi bogați.
Întrebări cu privire la coeziunea și coerența BRICS
Declarația liderilor BRICS a cerut în mod repetat „o mai mare reprezentare a piețelor emergente și a țărilor în curs de dezvoltare” în instituțiile internaționale, de la Organizația Națiunilor Unite și Consiliul său de Securitate la Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială. Happymon Jacob, profesor de studii internaționale la Universitatea Jawaharlal Nehru din New Delhi, a declarat că această extindere evidențiază o schimbare în liniile de falie geopolitice globale.
„Fiind un lider al forumurilor non-occidentale și al Sudului global, care în general este nemulțumit de instituțiile conduse de SUA, va ajuta invariabil China să devină o contrapondere la SUA și la ordinea mondială condusă de SUA”, a spus el.
Cu toate acestea, extinderea ridică, de asemenea, întrebări cu privire la coeziunea și coerența BRICS, ai căror membri existenți diferă deja foarte mult în ceea ce privește sistemele politice, probele economice și obiectivele diplomatice.
Yun Sun, directorul programului pentru China de la Stimson Center din Washington, și-a exprimat scepticismul cu privire la eficiența organizației după extindere. „Cu cât sunt mai mulți membri, cu atât mai multe interese pe care organizația trebuie să le reconcilieze și să le acomodeze”, a spus ea.
Trei dintre cei mai mari exportatori de petrol, invitați să se alăture BRICS
Noii membri sunt un grup disparat, cu economii în dificultate precum Argentina și Egipt, care sunt cei mai mari debitori ai FMI, și Etiopia, care se resimte în urma unui război civil de doi ani. Blocul lărgit va include, de asemenea, trei dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume: Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Iranul. Primii doi sunt în mod tradițional aliați apropiați ai Americii, dar au promovat recent legături mai strânse cu China. Iranul și Arabia Saudită sunt dușmani înrăiți, deși au restabilit legăturile diplomatice la începutul acestui an, în cadrul unui acord negociat de China.
Helena Legarda, analist principal la Mercator Institute for China Studies, un think tank din Berlin, a declarat că nu este clar în ce măsură extinderea BRICS va crește valoarea și influența grupului. „Fără o ideologie comună și un obiectiv general clar, este probabil ca adăugarea a șase noi membri să facă din BRICS un grup mai divizat”, a spus ea.
O problemă cheie care divizează este agenda anti-americană promovată de China și Rusia, care a fost consolidată odată cu includerea Iranului. India și Brazilia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că blocul ar putea deveni prea antioccidental și dominat de Beijing. Legarda a remarcat că multe economii în curs de dezvoltare și emergente nu văd BRICS ca pe un organism exclusiv geopolitic, ci sunt motivate și de oportunitățile economice și de șansa de a-și asigura un acces privilegiat la piața chineză și la alte piețe.
Rivalitatea dintre China și India, în logica BRICS
Cu toate acestea, China se luptă cu propriile sale probleme economice acasă, de la o criză imobiliară în spirală și o datorie tot mai mare a administrațiilor locale la un șomaj record în rândul tinerilor și o populație îmbătrânită. Acest lucru ar putea avea un impact profund asupra economiei globale și ar putea afecta capacitatea Chinei de a influența instituția.
De asemenea, expansiunea este posibil să alimenteze concurența și potențialele fricțiuni între China și India, ale cărei legături au fost deja tensionate de un conflict frontalier care mocnește. Jacob de la New Delhi a remarcat că, deși India are relații bune cu toți noii membri BRICS, buzunarele adânci ale Chinei și capacitatea sa de a umple vidul post-american, în special în Orientul Mijlociu, ar însemna că China va putea influența instituția mult mai mult decât ar putea-o face India.
O contrapondere pentru Occident
Sun de la Stimson Center a remarcat că rivalitatea și tensiunile dintre China și India, precum și dintre Iran și Arabia Saudită, înseamnă că este puțin probabil ca problemele asupra cărora pot cădea de acord și asupra cărora pot acționa în comun să fie semnificative ca număr și ca natură. „Extinderea construiește cu siguranță imaginea unei coaliții în creștere față de Occident, dar faptul că mai multe țări fac parte dintr-o organizație nu echivalează cu mai multă eficacitate”, a spus ea.
Extinderea BRICS este o evoluție semnificativă care subliniază schimbarea peisajului geopolitic global. În timp ce marchează o victorie pentru China în eforturile sale de a construi o ordine mondială alternativă și de a contrabalansa Occidentul, aceasta ridică, de asemenea, semne de întrebare cu privire la coeziunea, eficacitatea și direcția viitoare a blocului.
Adăugarea a șase noi membri cu interese și alinieri geopolitice diferite poate face din BRICS un grup mai divizat și rămâne de văzut dacă organizația extinsă poate reconcilia aceste diferențe și își poate atinge obiectivele.