Preşedintele Columbiei anunţă un prim acord cu gherila ELN în cadrul negocierilor de pace

0
Publicat:

Preşedintele columbian Gustavo Petro a anunţat sâmbătă încheierea unui acord între guvernul său şi ELN privind întoarcerea unor refugiaţi indigeni deplasaţi în vestul ţării, primul de la deschiderea negocierilor de pace între Bogota şi această gherilă.

Gustavo Petro, președintele Columbiei FOTO Shutterstock
Gustavo Petro, președintele Columbiei FOTO Shutterstock

"Primul punct de acord la care am ajuns cu ELN, la doar o săptămână de la începerea negocierilor, constă în a permite întoarcerea unor popoare deplasate de această organizaţie" pe pământurile lor, a afirmat preşedintele de stânga în cursul unei acţiuni oficiale la Dabeiba (nord-vest).

Au fugit din cauza violențelor între traficanții de droguri

El nu a precizat data întoarcerii acestor comunităţi care au fugit de pe teritoriile pe care le ocupau legal în regiunile Choco (nord-vest) şi Risaralda (centru-vest), din cauza violenţelor între traficanţii de droguri, grupările paramilitare şi gherilele din Armata de Eliberare Naţională (ELN), ultima gherila recunoscută în Columbia. Negocierile cu ELN, întrerupte în 2019 de guvernul anterior ca răspuns la un atentat care a făcut 22 de morţi, au fost redeschise de preşedintele Petro, primul preşedinte de stânga din istoria Columbiei, instalat la putere în august.

Reprezentanţi ai guvernului şi ai ELN au demarat aceste noi discuţii pe 21 noiembrie în Venezuela. De acest acord ar trebui să beneficieze o comunitate care, în semn de protest, a ocupat diverse parcuri din capitala Bogota de la sfârşitul lui 2020, conducând la ciocniri violente cu poliţia.

Au fost eliberați prizonieri

Guvernul şi ELN nu au ajuns la un acord de încetare a focului, dar au convenit în octombrie să "reia toate acordurile şi progresele realizate de la semnarea agendei" la 30 martie 2016. În ultimele săptămâni, cele două părţi şi-au oferit reciproc mai multe "semne de încredere", în special cu eliberarea de prizonieri sau reducerea operaţiunilor pe teren.

După suspendarea discuţiilor, efectivele ELN au crescut de la 1.800 la 2.500 de membri, potrivit estimărilor oficiale. Fondată în 1964 de sindicalişti şi studenţi simpatizanţi ai lui Ernesto "Che" Guevara şi ai revoluţiei cubaneze, ELN rămâne în prezent ultima gherilă constituită ca atare încă activă în Columbia, în timp ce Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) au semnat un acord de pace în 2016.   

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite