Membru într-o gherilă ucraineană: „În timpul bătăliei, civilii au căutat pe Google cum să folosească armele”

0
0
Foto: Fakty.
Foto: Fakty.

Deşi semnale ale iminenţei unei invazii masive ale armatei ruse în Ucraina au existat şi înainte de declanşarea războiului, ceea ce Rusia a numit "operţiune militară specială" tot a luat prin surprindere multă lume. Însă războiul nu a fost o surpriză pentru toţi. Drept dovadă, partizanii ucraineni au început să lupte cot la cot cu soldaţii încă de la primele ore ale invaziei.

Ilia Bogdanov, fost comandant al Batalionului 7 Sector Dreapta, este unul dintre membrii de gherilă care s-au mobilizat încă din prima zi a războiului. El a făcut mărturisiri, în cadrul unui interviu acordat pentru publicaţia Fakty, despre rolul grupărilor care acţionează pe lângă Direcţia Principală de Informaţii Militare (GUR) în război.

Soldatul care face parte dintr-o gherilă ucraineană a afirmat că alături de colegii lui a apărat Bucea în primele zile ale invaziei, cu sarcina de a încetini coloanele ruseşti. În timpul bombardamentelor care se desfăşurau pe străzile oraşului, apărătorii au utilizat pentru prima dată o dronă de atac.

„Unii dintre camarazi sunt civili, fără pregătire militară. În timpul luptei au căutat pe Google cum să folosească armele. Cu toate acestea, au fost eficienţi. Au distrus două tancuri şi au doborât o dronă rusească”, afirmă Bogdanov.

Militarul relatează cum au reuşit să salveze zeci de civili din oraşul Bucea, acolo unde, după retragerea rusă, au fost descoperite pe străzi sute de cadavre. 

„Eram blocaţi în Bucea, dar am reuşit să ieşim, cu tot cu arme, deghizaţi în oameni fără adăpost. Aici un rol important l-au avut cercetaşii. Au riscat incredibil. Localnicii au fost scoşi prin canale de irigaţii, pe câmpuri”, afirmă el. 

„Pe 24 februarie, după ce a fost declanşată invazia pe scară largă, am sunat un camarad alături de care luptasem în Donbas. Ştiam că e în legătură cu GUR. Primise deja o armă, iar în jurul lui s-a organizat un grup de voluntari. A primit sarcini de la GUR, iar noi le-am executat. În prima zi de război eram deja în drum spre Hostomel”, a argumentat Ilia Bogdanov, care spune că primul lucru pe care l-a făcut a fost să-şi trimită soţia la rudele apropiate, într-o zonă sigură. 

„GUR are multe astfel de unităţi, în fapt grupuri armate ilegale”, a mai adăugat Bogdanov. 

Cu ajutorul unei coloane de paraşutişti, trupa de adepţi din care făcea parte Bogdanov a luptat contra forţelor ruse la Hostomel. Apoi, au primit sarcina de a evacua răniţii:  „în bătaia mitralierelor montate pe o turlă a unei biserici”. „Am trecut peste podul de la Irpin cu câteva minute înainte de a fi aruncat în aer”. „Ne-am asumat un mare risc atunci, dar toţi camarazii au fost salvaţi”, şi-a amintit soldatul. „Am trecut peste podul de la Irpin cu câteva clipe înainte să fie aruncat în aer”. 

Bogdanov, internat în stare gravă, cu ajutorul „pilelor” fiindcă totul e „neoficial” 

Unul dintre dezavantajele acestor trupe de gherilă este faptul că totul este „absolut neoficial. Totul este bine cât timp cât eşti sănătos… Acum sunt în spital, unde am fost admis datorită intervenţiei prietenilor”, a declarat militarul Bogdanov. 

„Am fost rănit şi trebuia să ajung la spital, pentru primul ajutor. Nu am putut fi internat acolo. Am pierdut mult sânge, aveam oase rupte, eram în stare semiconştientă. M-am gândit că poate era mai bine să mor în luptă, ar fi mai uşor pentru toată lumea”, a mai adăugat acesta.  

Bogdanov, care este cetăţean rus, afirmă că Moscova nu a cântărit bine acest război: „150.000 de soldaţi ruşi pentru o ţară de 40 de milioane nu sunt de ajuns. Plus că au venit pe un teritoriu necunoscut”. 

„În multe momente, am văzut psihotiparul unui soldat rus: el ştie că nu va trece de adversar şi va muri fără sens, dar tot se duce! Până nu vor fi înfrânţi militar, războiul nu se va termina”, a adăugat Bogdanov.   

„Democaţia e o iluzie în Rusia. Nu se va schimba nimic, indiferent cine va veni la putere”. „Rusia nu se va schimba, indiferent dacă va fi un alt lider. Aceasta este naţiunea însăşi care s-a dezvoltat de-a lungul secolelor. Iluzia este că, dacă va veni democraţia, Rusia va fi liberă. Dar nu se va schimba nimic!”, consideră Ilia Bogdanov. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite