Povestea tragică a cuplului israelian de militari gay care a dus la modificarea unei legi

0
Publicat:

Knessetul israelian a modificat o lege, care anterior acorda sprijin doar văduvelor militarilor căsătoriți, extinzând acum aceleași drepturi și beneficii și pentru partenerii de același sex ai militarilor.

Omer Ohana și Sagi Golan FOTO Twitter/ X
Omer Ohana și Sagi Golan FOTO Twitter/ X

Această schimbare vine în urma morții tragice a partenerului lui Omer Ohana, care era rezervist într-o unitate specială și a fost ucis în atacul din 7 octombrie, cu doar două săptămâni înainte de „căsătoria” lor gay, potrivit AFP.

Tragedie, înainte de căsătorie

Omer Ohana, în vârstă de 28 de ani, și partenerul său, Sagi Golan, planificaseră să-și unească destinele pe 20 octombrie și să plece într-o lună de miere în Costa Rica. Soarta nu le-a fost potrivnică. Sagi, în vârstă de 30 de ani, a fost ucis în acțiune, în noaptea de 7 octombrie, în kibuțul Beeri.

„Era mai degrabă o petrecere cu o ceremonie”, a declarat Omer, pentru AFP.

Petrecerea ar fi urmată să aibă loc în apartamentul lor din Herzliya, pentru că „partenerii de acelaşi sex nu pot să se căsătorească în Israel”, care recunoaşte numai căsătoria religioasă. În schimb, o căsătorie gay în străinătate poate să fie recunoscută în țară.

Omer a exprimat durerea sa și provocările întâmpinate după moartea lui Sagi, inclusiv obstacolele birocratice și necesitatea de a lupta pentru recunoașterea sa ca partener al lui Sagi, în cadrul administrației militare.

Sprijin financiar pentru partenerii gay ai militarilor

Pe 6 noiembrie, Knessetul a modificat prevederea care acorda sprijin doar văduvelor și văduvelor militarilor căsătoriți.

În urma acestei revizuiri, „toate persoanele care trăiesc în concubinaj”, indiferent de orientarea lor sexuală, au acum acces la alocația destinată văduvelor, după cum a rezumat Yorai Lahav-Hertzanu, membru al Partidului Yesh Atid (centru), care a fost activ în adoptarea acestui amendament.

Această schimbare legislativă reprezintă un pas semnificativ către egalitate, permitând partenerilor militarilor, indiferent de orientarea lor sexuală, să beneficieze de sprijin financiar anterior rezervat doar cuplurilor căsătorite. Modificarea extinde, de asemenea, beneficiile și partenerilor deținuților sau persoanelor date dispărute, indiferent de gen.

Lupta pentru noi drepturi

Omer intenționează să continue să militeze pentru un set de opt legi care, odată adoptate, ar asigura o egalitate absolută pentru comunitatea LGBTQ+ din Israel.

El consideră lupta pentru egalitate ca un efort în desfășurare și a primit mii de mesaje de susținere.

Bărbatul se agață acum de visul lui Sagi de a deveni tată, pe care vrea să îl ducă la îndeplinire prin intermediul unei mame surogat, practică legalizată în Israel începând din 2021 pentru cuplurile de același sex. Totuși sperma lui Sagi a fost păstrată, iar Omer este hotărât să facă tot ce îi stă în putință pentru ca dorința partenerului său de a avea un copil să devină o realitate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite