Proiect pentru recunoașterea certificatelor de căsătorie între persoane de același sex. Actul trebuie încheiat într-un stat UE
0Guvernul are pe ordinea de zi un proiect care prevede recunoașterea certificatelor de căsătorie între persoane de același sex, încheiate întru stat membru al Uniunii Europene.
Inițiativa completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România.
„La articolul 62, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (7), cu următorulcuprins: (7) Certificatul de căsătorie prevăzut la alin. (3) lit.e) pct.(ii) are putere doveditoare în țară fără a fi necesară transcrierea în registrele de stare civilă române, doar în scopul acordării dreptului de ședere pe teritoriul statului român, în condițiile stipulate de dreptul Uniunii Europene, soților, cetățeni ai statelor terțe, din căsătoriile dintre persoane de același sex, încheiate sau contractate într-un stat membru al Uniunii Europene”, prevede proiectul.
„Înlăturarea, pentru un scop determinat, a cerinței transcrierii nu reprezintă o recunoaștere pe teritoriul României a efectelor căsătoriilor încheiate între persoane de același sex, statele membre ale Uniunii Europene având vocația de a decide, în mod suveran, dacă permit sau nu încheierea unor astfel de căsătorii pe teritoriul lor sau dacă recunosc, pe propriul teritoriu, efectele unor astfel de căsătorii încheiate în alte state membre”, arată expunerea de motive a proiectului.
Problema libertății de circulație UE și cuplurile gay
O decizie a CEDO din luna mai 2023 arată că România încalcă dreptul la respectarea vieții private și de familie prin faptul că nu recunoaște cuplurile formate din persoane de același sex.
Hotărârea a fost dată la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor, a informat atunci Asociația ACCEPT.
CJUE a decis în vara lui 2018 că soţii de acelaşi sex se bucură de libertatea de a circula, precum perechile căsătorite heterosexuale.
De asemenea, tot în 2018, CCR a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.277 alin.(2) şi (4) din Codul civil, constatându-se că acestea sunt constituționale în măsura în care permit acordarea dreptului de ședere pe teritoriul statului român, în condițiile stipulate de dreptul european, soților – cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene şi/sau cetățeni ai statelor terțe – din căsătoriile dintre persoane de același sex, încheiate sau contractate într-un stat membru al Uniunii Europene.