Peste o sută de turişti au fost evacuaţi din Noua Caledonie. Cei patru români nu se află printre ei

0
Publicat:

După mai bine de o săptămână de la izbucnirea violenţelor din Noua Caledonie, aproximativ o sută de turişti au fost evacuaţi din arhipelagul francez din Pacific. Cei patru cetăţeni români care şi-au semnalat prezenţa în zonă nu se află printre ei.

Proteste violente în Noua Caledonie, captură video
Proteste violente în Noua Caledonie, captură video

Marţi, guvernul francez a emis autorizaţii de aterizare pentru mai multe avioane care au fost trimise pentru recuperarea turiştilor prinşi în mijlocul violenţelor. Astfel, Australia şi Noua Zeelandă au început deja să efectueze primele zboruri de evacuare a cetăţenilor lor, care s-au văzut blocaţi pe insulă când, săptămâna trecută, au izbucnit revolte violente, soldate cu moartea a şase persoane, printre care doi jandarmi. Miercuri, reprezentantul Franţei în Noua Caledonie a anunţat că s-a reuşit evacuarea a peste o sută de persoane, potrivit Agerpres.

„Peste o sută de turişti s-au întors deja în teritoriile lor, datorită zborurilor închiriate de autorităţile lor”, a declarat miercuri Înaltul Comisar al Republicii, Louis Le Franc, într-un comunicat. „Aceste operaţiuni vor continua până la redeschiderea aeroportului internaţional La Tontouta”, închis cel puţin până sâmbătă, a mai precizat acesta. În acelaşi timp, potrivit înaltului comisar, noaptea de marţi spre miercuri „a fost mai calmă decât cea anterioară, în ciuda a două incendii în zona Nouméa”.

Cei patru români se află încă în Noua Caledonie

În primă fază, vineri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat că printre turiştii prinşi în mijlocul violenţelor din Noua Caledonie se află şi trei cetăţeni români, care au solicitat ajutor atât Ambasadei României la Canberra, cât şi Consulatului General al României la Paris.

„În contextul protestelor masive din Noua Caledonie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că are în atenţie situaţia unui număr de trei cetăţeni români, care s-au adresat Ambasadei României la Canberra şi Consulatului General al României la Paris pentru a-şi semnala prezenţa în teritoriul francez de peste mări. Reprezentanţii Consulatului General al României la Paris, din a căror circumscripţie consulară face parte Noua Caledonie, au preluat gestionarea situaţiei şi menţin în permanenţă legătura cu cei trei cetăţeni români, fiind pregătiţi să acorde asistenţă şi protecţie consulară, conform competenţelor. De asemenea, oficiul consular cooperează cu partenerii internaţionali pentru coordonare şi acordarea de sprijin cetăţenilor români, în funcţie de evoluţiile înregistrate pe plan local”, a transmis, vineri seară, Ministerul de Externe.

Luni, însă, MAE a revenit cu un nou comunicat, în care a precizat că un al patrulea cetăţan român a solicitat ajutor pentru evacuare din Noua Caledonie.

 „În continuarea informațiilor transmise în contextul protestelor ample din Noua Caledonie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, la acest moment, are în atenție situaţia unui număr total de patru cetățeni români, care s-au adresat Ambasadei României la Canberra și Consulatului General al României la Paris pentru a-și semnala prezența în teritoriul francez de peste mări”, a informat MAE într-un comunicat de presă.

Ministerul a mai precizat că „reprezentanții Consulatului General al României la Paris, din a căror circumscripţie consulară face parte Noua Caledonie, menţin în permanenţă legătura cu cei patru cetăţeni români, asigurându-i de faptul că au întreprins și întreprind în continuare demersurile necesare în vederea acordării de asistență și protecție consulară, inclusiv prin solicitarea de sprijin autorităților franceze competente”.

Potrivit sursei citate, „în dialogul cu reprezentanții consulatului, cetățenii români au menționat că au o stare bună de sănătate și se află în continuare în locațiile comunicate la momentul semnalării prezenței în Noua Caledonie”.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, este aşteptat joi în Noua Caledonie, unde intenţionează să instaleze o „misiune”, fără a preciza însă ce înseamnă exact acest lucru şi ce măsuri concrete are în vedere, potrivit AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite