VIDEO Gabriela Artene, prima finalistă de la „Românii au talent“: „Multă lume «bună» m-a respins şi a râs de mine“
0Gabriela Artene, o văduvă care a interpretat o arie de operă, acordeonistul Ghenadie Rotari şi mentalistul Vlad Grigorescu sunt primii trei finalişti de la „Românii au talent“. Gabriela Artene, care a adunat cele mai multe voturi de la telespectatori, clasa a impresionat publicul atât cu vocea sa. cât şi cu o poveste uimitoare de viaţă.
Talentul celor 12 concurenţi care au evoluat în prima semifinală a celei de-a treia ediţii a show-ului de la Pro TV, dar şi poveştile lor impresionante au cucerit încă o dată publicul din România.Postul a fost lider detaşat de audienţă cu un spectacol „asezonat cu de toate“, mai ceva ca o farfurie de Masterchef: emoţii, glume, show, prestaţii explozive, cazuri impresionante.
Încă de la prima ediţie, câştigată de Adrian Ţuţu, a cărui poveste a impresionat publicul mai mult decât talentul lui artistic, Pro TV a înţeles perfect reţeta succesului, pe care a livrat-o şi la ediţiile următoare. Dovada că a funcţionat este Gabriela Artene, care a primit cele mai multe voturi de la public a trecut în finală.
Viaţa bate filmul
Gabriela este o asistentă medicală din Iaşi care, la 58 de ani, a vrut să demonstreze că talentul nu are vârstă. Dacă la audiţii apariţia ei pe scenă a fost primită cu scepticism şi chicoteli din sală, imediat ce a început să interpreteze aria „O mio babbino caro“ publicul a amuţit, iar Andra... s-a făcut „găină“.
Prestaţia aceasta i-a asigurat un loc în semifinala de vineri unde a interpretat bucata muzicală „Corul robilor“, din opera „Nabucco“ de Verdi. Cel mai probabil din cauza emoţiilor şi a transmisiunii live, Gabriela nu a avut cea mai bună evoluţie, lucru remarcat şi de membrii juriului.
Însă povestea ei a avut un impact puternic asupra telespectatorilor, care i-au acordat cele mai multe voturi. Gabriela a avut o copilărie marcată de un tată vitreg alcoolic, iar în adolescenţă şi tinereţe visul de a deveni cântăreaţă de operă nu i s-a materializat.
„Anul 1974 a fost anul în care am absolvit liceul cu media 9,33. La Şcoala Populară de Artă nu am putut să mă prezint pentru examenul de absolvire, deoarece se desfăşura concomitent cu cel de Bacalaureat. Tot în acelaşi an, în vară, am dat examen la Conservator şi nu am intrat. Era doar un singur loc pentru soprană lirică“, povesteşte Gabriela. Tânăra a dat apoi examen la Medicină, dar nu a intrat nici la această facultate aşa că a urmat Şcoala Postliceală Sanitară din Iaşi şi a început să lucreze ca asistentă medicală.
Chiar dacă nu voi câştiga premiul cel mare, mă va cunoaşte lumea, va şti ce pot să fac, voi fi recunoscută de oameni pe stradă, dar ce e mai important pentru mine este că voi putea începe o carieră în muzică, deşi nu mai sunt tânără.
Traseul concurentei a avut suişuri şi coborâşuri. A urmat o perioadă frumoasă, în care s-a căsătorit şi a devenit mama a trei fetiţe, însă în scurt timp viaţa ei avea să fie marcată de două mari tragedii. Mai întâi şi-a piedut fiica cea mică. „După o lună de stat în spital am fost externată, iar acasă, după trei săptămâni, a murit subit în timpul somnului. Eu stăteam lângă ea şi o ţineam de mânuţă“, îşi aminteşte cu durere concurenta.
A doua mare lovitură a fost boala soţului ei, căruia i s-a extirpat un plămân şi care a fost pensionat pe caz de boală. „A fost pensionat medical, cu o pensie de mizerie. Aceasta a fost lovitura de graţie pentru el. Dintr-un om activ a devenit o legumă. Pentru că o duceam greu financiar - aveam rate la bănci, trebuia să suplinesc un salariu – eu lucram ce puteam: croitorie, tricotaje, am avut grijă de bătrâni cu Alzheimer. În 1998 am început să muncesc mai mult, în agricultură mai ales. În 2010, soţul meu a murit de cancer. A fost încă o lovitură dată de viaţă, iar peste aceasta am trecut cel mai greu“, mai povesteşte Gabriela.
„Participarea la show înseamnă foarte mult, mi se recunoaşte un talent pe care l-am ţinut ascuns pentru că prea multă lume «bună» m-a respins şi a râs de mine. Sunt sigură că participarea mea la «Românii au talent» îmi va schimba viaţa radical. Chiar dacă nu voi câştiga premiul cel mare, mă va cunoaşte lumea, va şti ce pot să fac, voi fi recunoscută de oameni pe stradă, dar ce e mai important pentru mine este că voi putea începe o carieră în muzică, deşi nu mai sunt tânără“, a declarat concurenta. Modelul ei în muzica cultă este Maria Callas, pe care o consideră artista perfectă, dar îi place şi Michael Jackson.
Trucuri de la tata
Pe locul al doilea în preferinţele publicului votant, având şi el un loc asigurat în marea finală, a fost mentalistul Vlad Grigorescu. Vlad, un tânăr de 26 de ani din Târgovişte, care a absolvit Facultatea de Design de Produs (Arhitectură), a învăţat primele trucuri în copilărie, de la tatăl său.
„Am rămas fascinat de magie după ce tata mi-a arătat un truc cu un nasture şi am vrut mai mult, aşa că mi-a mai prezentat un număr cu cărţi, pe care l-am învăţat instantaneu“, îşi aminteşte el. „Au apărut pe la televizor emisiuni în care se explicau trucuri şi se difuzau nişte gale de magie, la miezul nopţii. Eu, pentru că eram mic şi nu aveam voie să stau treaz până târziu, mă furişam pe lângă televizor şi ţineam volumul la minim, ca să nu audă ai mei“, a povestit el pentru „Adevărul“.
Ultimul calificat în finală a fost basarabeanul Ghenadie Rotari (foto), un student de 21 de ani din Chişinău, care a cântat la acordeon. El a fost salvat de juriu, după ce a ajuns la baraj.
Lider de audienţă
Vineri seara, Pro TV a fost lider de audienţă pe toate targeturile. La nivelul publicului naţional, postul a înregistrat 26,5 puncte de rating şi 47,9 % cotă de piaţă, fiind urmărit pe tot parcursul emisiunii de peste cinci milioane de români. Şi la nivelul publicului urban postul a avut 24,4 puncte de rating şi o cotă de piaţă de 46,6%.