Palestinienii acuză Israelul că asediază alte două spitale din Gaza. Se cer evacuări

0
Publicat:

Forțele israeliene au asediat duminică încă două spitale din Gaza, blocând echipele medicale sub focuri de armă grele, a declarat Semiluna Roșie palestiniană, iar Israelul a declarat că a capturat 480 de militanți în confruntările continue de la principalul spital Al Shifa din Gaza.

Bombardamente în Gaza
Bombardamente în Gaza

Forțele israeliene spun că spitalele din enclava palestiniană, unde războiul face ravagii de peste cinci luni, au fost frecvent folosite ca bastioane ale militanților Hamas, care adăpostesc baze și arme. Hames și personalul medical neagă acest lucru, potrivit news.yahoo.com.

Semiluna Roșie palestiniană a declarat că unul dintre membrii personalului său a fost ucis când tancurile israeliene s-au retras brusc în zonele din jurul spitalelor Al-Amal și Nasser din orașul Khan Younis din sudul țării, pe fondul unor bombardamente și focuri de armă intense.

Forțele blindate israeliene au sigilat Spitalul Al-Amal și au efectuat operațiuni ample de buldozerizare în vecinătatea acestuia, a declarat Semiluna Roșie într-un comunicat, adăugând: "Toate echipele noastre sunt în pericol extrem în acest moment și sunt complet imobilizate".

Aceasta a precizat că forțele israeliene cer acum evacuarea completă a personalului, a pacienților și a persoanelor strămutate din incinta spitalului Al Amal și că trag cu bombe fumigene în zonă pentru a încerca să forțeze ieșirea ocupanților acestuia.

Un palestinian strămutat a fost ucis în incinta spitalului după ce a fost lovit în cap de focul israelian, a declarat Semiluna Roșie într-o actualizare mai târziu în cursul zilei.

Armata israeliană a declarat că forțele sale au lovit "infrastructuri" din Khan Younis folosite ca adăposturi pentru numeroși militanți. Hamas neagă utilizarea spitalelor în scopuri militare și acuză Israelul de crime de război împotriva unor ținte civile.

Ministerul Sănătății din Gaza, administrată de Hamas, a declarat că zeci de pacienți și membri ai personalului medical au fost reținuți de forțele israeliene la Al Shifa din orașul Gaza, în nordul enclavei, care se află sub control israelian de o săptămână.

Biroul de presă al guvernului condus de Hamas a declarat că forțele israeliene au ucis cinci medici palestinieni în timpul raidului lor de șapte zile asupra Al Shifa.

Armata israeliană nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la acest raport. Aceasta a declarat anterior că a ucis peste 170 de bărbați înarmați în timpul raidului, despre care Ministerul palestinian al Sănătății a spus că a provocat, de asemenea, moartea a cinci pacienți.

Al Shifa este una dintre puținele unități sanitare care funcționează măcar parțial în nordul Fâșiei Gaza și, la fel ca și altele, a găzduit o parte din cei aproape 2 milioane de civili - peste 80% din populația Fâșiei - strămutați de război.

LOVITURĂ AERIANĂ UCIDE 7 PERSOANE ÎN RAFAH

Reuters nu a reușit să aibă acces la zonele de spital din Gaza care sunt disputate și să verifice relatările uneia dintre părți.

Locuitorii din Khan Younis au declarat că forțele israeliene au avansat și ele și au format un cordon în jurul spitalului Nasser din vestul orașului Khan Younis, sub acoperirea unui tir intens din aer și de la sol.

În Rafah, cel mai sudic oraș din Gaza, situat la granița cu Egiptul, care a devenit ultimul refugiu pentru jumătate din populația dezrădăcinată din Gaza, un atac aerian israelian asupra unei case a ucis șapte persoane, au declarat oficiali din domeniul sănătății.

Cel puțin 32.226 de palestinieni au fost uciși, dintre care 84 în ultimele 24 de ore, și 74.518 au fost răniți în ofensiva aeriană și terestră a Israelului în acest teritoriu de coastă dens populat, începând cu 7 octombrie, a anunțat ministerul israelian al sănătății într-o actualizare de duminică.

Războiul a fost declanșat atunci când militanții islamiști conduși de Hamas au pătruns prin gardul de la graniță în sudul Israelului, într-un atac șocant la 7 octombrie, ucigând 1 200 de persoane și luând 253 de ostatici în Gaza, potrivit calculelor israeliene.

Medierea concertată a Qatarului și a Egiptului, susținută de Statele Unite, nu a reușit până în prezent să asigure o încetare a focului între Hamas și Israel, eliberarea prizonierilor și acordarea de ajutor neîngrădit pentru civilii din Gaza care se confruntă cu foametea, fiecare dintre părți rămânând la cererile principale.

Hamas dorește ca orice acord de armistițiu să includă un angajament din partea Israelului de a pune capăt războiului și de a-și retrage forțele din Gaza. Israelul a exclus acest lucru, afirmând că va continua să lupte până când Hamas va fi eradicată ca forță politică și militară.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat sâmbătă, în timpul unei vizite în partea egipteană a punctului de trecere a frontierei de la Rafah, întârzierile în acordarea de ajutoare destinate Gaza, pe care le-a calificat drept un scandal moral.

Vorbind duminică la Cairo, Guterres a declarat că singura modalitate eficientă și eficace de a livra mărfuri grele pentru a satisface nevoile umanitare ale Gaza este pe cale rutieră.

Statele Unite și alte țări au încercat să folosească parașutele aeriene și navele pentru a livra ajutoare, dar oficialii ONU pentru ajutorare spun că livrările pot fi intensificate doar pe uscat, acuzând Israelul că împiedică ajutoarele, lucru pe care Israelul îl neagă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite