Conflictul din Gaza alimentează efortul de recrutare al jihadiștilor din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul tot mai mare de victime ale războiului declanșat de Israel în Fâșia Gaza după atacul Hamas din 7 octombrie anul trecut e folosit de jihadiști pentru a recruta următoarea generație de militanți în Uniunea Europeană, avertizează Europol, citat de EUObserver.

Statul Islamic jihadisti FOTO AP

Într-o declarație trimisă prin e-mail, Europol a declarat că răspunsul militar puternic al Israelului este folosit „ca o oportunitate de a câștiga vizibilitate, de a agita spiritele, de a recruta și pregăti următoarea generație de militanți și jihadiști”.

O unitate specială însărcinată să monitorizeze rețelele online al Europol spune că proliferarea conținutului terorist în statele UE a crescut din 7 octombrie.

Unitatea monitorizează filiala Hamas Brigăzile Ezzedin al-Qassam (EQB), Brigăzile al-Quds ale Jihadului Islamic Palestinian (PIJ), Brigăziile Mujahidin, producțiile grupului yemenit-șiit Ansar Allah și producțiile legate de Al-Qaeda și Statul Islamic .

Atât EQB, cât și PIJ sunt deja pe listele de sancțiuni ale UE și au împărtășit, împreună cu grupul yemenit-șiit Ansar Alla, conținut terorist online, se arată în comunicat.

„Strategiile de comunicare ale diferitelor grupuri monitorizate vizează, de asemenea, legitimarea nemulțumirilor”, a spus Europol. Grupurile își ajustează agendele operaționale pentru a-și remodela poziția și capacitatea de a conta pe scena internațională, se arată în comunicat. Europol a spus că scopul este de a „determina în cele din urmă persoanele vulnerabile să comită atacuri ca represalii pentru criza în curs”.

Săptămâna trecută, poliția italiană a arestat trei palestinieni sub acuzația de terorism în centrul Italiei.

Într-o declarație, poliția a declarat că celula avea legături cu Brigada Martirilor Al-Aqsa, un grup armat legat de mișcarea Fatah a președintelui palestinian Mahmoud Abbas și, de asemenea, sancționat de UE.

„Suspecții s-au angajat în prozelitism și propagandă (...) și au planificat atacuri, inclusiv atacuri sinucigașe, împotriva țintelor civile și militare de pe teritoriul străin”, a spus poliția italiană.

La începutul acestei luni, poliția belgiană a arestat patru adolescenți din cauza unui presupus complot jihadist.

Tensiunea provocată de conflictul din Gaza domină și dezbaterea politică din Regatul Unit. Atât guvernul britanic cât și parlamentul au avertizat cu privire la înmulțirea atacurilor și amenințărilor din ultimele luni din partea grupărilor islamiste și de extremă dreapta. Una dintre principalele măsuri e extinderea definiției extremismului pentru a include toate organizațiile care promovează sau încurajează intoleranța, ura și violența sau care pun în pericol sistemul liberal și drepturile democratice din Regatul Unit. Pericolul islamist e cât se poate de real, dar nu numai în Regat, ideologia Frăției Musulmane e în floare în Marea Britanie și pe plan global.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite