Antony Blinken consideră posibil un armistiţiu şi cere Israelului să nu lanseze o operaţiune majoră în Rafah

0
Publicat:

Secretarul de stat american Antony Blinken consideră că o operaţiune majoră israeliană în Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, ar fi „o greşeală”, atât timp cât încă este posibil un acord de armistiţiu între Israel şi Hamas, notează AFP, scrie AGERPRES.

Antony Blinken FOTO: EPA-EFE
Antony Blinken FOTO: EPA-EFE

„Decalajul se micşorează” în demersurile negocierilor pentru un armistiţiu, desfăşurate la Doha, unde şeful serviciilor de informaţii israeliene se va întâlni vineri cu şeful CIA şi, „deşi este dificil să se ajungă la un acord, este încă posibil”, a declarat Blinken.

„Există modalităţi mai bune de a gestiona ameninţarea din partea Hamas”, a adăugat el, considerând „inutilă” o invazie terestră în Rafah, la graniţa cu Egiptul, unde sunt înghesuiţi aproape 1,5 milioane de palestinieni strămutaţi din cauza războiului.

Antony Blinken a mai spus că SUA a prezentat un proiect de rezoluţie membrilor Consiliului de Securitate al ONU prin care cer o „încetare imediată a focului legată de eliberarea ostaticilor” din Fâşia Gaza.Textul subliniază „necesitatea unei încetări imediate şi durabile a focului care să protejeze civilii ambelor părţi, să permită furnizarea de ajutor umanitar esenţial” şi „sprijină fără echivoc eforturile diplomatice internaţionale de a obţine o astfel de încetare a focului în legătură cu eliberarea ostaticilor încă deţinuţi”.

Alături de şeful diplomaţiei americane, omologul său egiptean Sameh Shoukri a insistat că „trebuie să existe o încetare a focului şi o eliberare a ostaticilor şi a prizonierilor” după mai multe luni de război„Israelul nu trebuie să desfăşoare nicio operaţiune militară în Rafah, astfel încât să nu mai existe victime civile şi strămutare”, a insistat Shoukri, a cărui ţară se teme de o „deplasare forţată” a populaţiei din Fâşia Gaza pe solul său.

Anterior în cursul zilei de joi, Egipt, Qatar, Arabia Saudită, Iordania şi Emiratele Arabe Unite au participat la o reuniune ministerială la Cairo cu privire la războiul din Gaza. Într-o declaraţie comună, participanţii au cerut „o încetare completă şi imediată a focului” şi „deschiderea tuturor punctelor de trecere dintre Israel şi Fâşia Gaza”, unde ajutoarele pătrund cu dificultate.

Pe lângă miniştrii de externe ai celor cinci ţări, la întâlnire a participat şi Hussein al-Sheikh, un apropiat al preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite