Operaţiunile umanitare vor înceta în 48 de ore în Fâşia Gaza din cauza lipsei carburantului, avertizează ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) în Fâşia Gaza, Thomas White, a avertizat luni că „operaţiunile umanitare vor înceta în 48 de ore, niciun fel de carburant nefiind autorizat să intre în Fâşia Gaza”, enclava palestiniană asediată de Israel şi unde au loc lupte între mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi armata israeliană, relatează AFP.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Israelul a impus Fâşiei Gaza o blocadă ce privează populaţia de apă, alimente, energie şi combustibil, în timp ce ajutoarele umanitare care intră în enclava palestiniană sunt puţine, potrivit Agerpres. 

„În dimineaţa aceasta, doi dintre principalii noştri subcontractori pentru distribuţia apei au oprit lucrul - nu mai au carburant - ceea ce va priva circa 200.000 de persoane de apă potabilă” în mica enclavă palestiniană, unde mai mult de jumătate din cei 2,4 milioane de locuitori sunt strămutaţi şi depind acum complet de ajutorul umanitar pentru a supravieţui, a avertizat pe reţeaua socială X oficialul ONU.

Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni a anunţat de asemenea că unul dintre oficiile sale de la Rafah, în partea de sud a Fâşiei Gaza, zonă unde sunt acum aglomeraţi circa 1,5 milioane de refugiaţi, a suferit pagube importante după „trei atacuri directe (...) efectuate de marina militară israeliană” duminică.

UNRWA precizează că trimisese armatei israeliene coordonatele respectivei clădiri, dar cu toate acestea ea a fost bombardată, prin urmare „acest atac dovedeşte încă o dată că nu există niciun loc sigur în Fâşia Gaza”.

În cele cinci săptămâni de bombardamente israeliene continue asupra Fâşiei Gaza, agenţia pentru refugiaţi afirmă că a recenzat „peste 60 de cazuri de distrugeri colaterale sau de lovituri directe asupra infrastructurilor sale, majoritatea şcoli care găzduiesc mii de civili”, cel puţin 66 de persoane strămutate fiind ucise şi alte sute rănite în urma acestor atacuri.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite