Spitalele din Gaza, prinse în mijlocul războiului. OMS: situația este „îngrozitoare și periculoasă”

0
Publicat:

Spitalele din Gaza au ajuns în centrul luptelor dintre Israel și Hamas, cele două părți acuzându-se reciproc de situația dramatică a pacienților, personalului medical și a refugiaților.

Spitalul al-Quds, luat cu asalt de oameni în căutare de adăpost FOTO EPA-EFE
Spitalul al-Quds, luat cu asalt de oameni în căutare de adăpost FOTO EPA-EFE

De sâmbătă, Spitalul Al Shifa, cel mai mare din Gaza, ar fi încercuit de armata israeliană cu toate că nu dispune de apă și electricitate. Luni, Hamas a anunțat că „toate spitalele” din nordul Fâșiei Gaza „nu mai sunt funcționale”.

De mai multe zile, armata israeliană caută o soluție pentru a distruge tunelurile și ascunzătorile de arme ale Hamas de sub spitale. În același timp, armata israeliană acuză organizația teroristă care deține controlul asupra Fâșiei Gaza că îi folosește pe pacienți și cei care s-au adăpostit în spitale ca „scuturi umane”.

Dincolo de acuzațiile reciproce și calculele militare, organizațiile umanitare sunt disperate de situația civililor prinși în mijlocul luptelor. Medici Fără Frontiere afirmă că nu își mai poate contacta personalul din Al Shifa de sâmbătă seara.

Acest spital ar adăposti în prezent circa 15.000 de persoane într-o stare calificată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept „îngrozitoare și periculoasă” după „trei zile fără electricitate și fără apă”.

Sâmbătă, spitalul anunţase că luptă pentru a ține în viață 39 de bebeluşi născuți prematur,  asistentele efectuând „masaje respiratorii manual”. Potrivit Hamas, șase dintre ei au murit între timp, precum și nouă din cei 650 de pacienți.

Armata israeliană a spus că s-a oferit să evacueze nou-născuţii şi că a pus 300 de litri de combustibil la intrarea spitalului sâmbătă seară, dar ambele gesturi au fost blocate de Hamas. Însă Hamas a negat că ar fi refuzat combustibilul și a suținut că spitalul se află sub autoritatea Ministerului Sănătăţii din Gaza.

„În mod tragic, numărul deceselor pacienţilor a crescut semnificativ. Lumea nu poate rămâne tăcută în timp ce spitalele, care ar trebui să fie refugii sigure, sunt transformate în scene de moarte, devastare şi disperare”, a insistat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o postare pe X, făcând apel la încetarea focului.

La fel ca Statele Unite, Uniunea Europeană a condamnat „folosirea de către Hamas a spitalelor şi civililor ca scuturi umane” și a cerut Israelului „reţinere maximă” pentru a proteja civilii.

„Dreptul umanitar internaţional prevede că spitalele, materialele medicale şi civilii din interiorul spitalelor trebuie protejaţi”, a atras atenția UE.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite