Noua rachetă hipersonică testată de Coreea de Nord, o amenințare pentru Statele Unite

0
Publicat:

Racheta hipersonică testată duminică de Coreea de Nord reprezintă o potențială amenințare pentru Statele Unite în regiunea Asia-Pacific, relatează agenția de presă EFE, citată de Agerpres.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Coreea de Nord a anunţat luni că a testat duminică o rachetă balistică cu rază de acţiune intermediară (IRBM) care funcţionează cu combustibil solid şi zboară la viteze hipersonice, un tip de armă pe care regimul de la Phenian nu o mai testase din anul 2022 şi care poate reprezenta o viitoare ameninţare pentru bazele americane din Pacific.

„Obiectivul testului a fost verificarea caracteristicilor de planare şi manevrare ale ogivei hipersonice cu rază intermediară, precum şi fiabilitatea motoarelor cu combustibil solid de înalt randament pentru fazele distincte recent dezvoltate (ale proiectilului)”, potrivit agenţiei nord-coreene de presă KCNA, care adaugă că testul „a fost efectuat cu succes”.

KCNA nu a menţionat prezenţa liderului nord-coreean Kim Jong-Un în timpul lansării, efectuată de recent creata Direcţie Generală pentru Rachete, un detaliu în care unii analişti văd un indiciu că racheta ar putea fi încă în etapa timpurie de dezvoltare.

Agenţia de ştiri nord-coreeană a publicat doar o fotografie cu proiectilul lansat aparent dintr-unul din complexele rezidenţiale ale lui Kim Jong-un, la nord-est de Phenian, acelaşi loc de unde a fost lansată de două ori racheta balistică intercontinentală cu combustibil solid Hwasong-18.

Armata nord-coreeană a testat şi în anii 2021 şi 2022 rachete hipersonice, dar acelea erau cu combustibil lichid, considerat mai puţin eficient.

Unica fotografie publicată de KCNA cu noua rachetă pare să arate un vehicul de tipul MaRV (Vehicul de reintrare în atmosferă manevrabil), adică ogive capabile să execute manevre şi să-şi modifice traiectoria pentru a deruta sistemele antirachetă. Rachetele testate în 2021 şi 2022 erau echipate cu ogive similare.

Totuşi, traiectoria aparentă urmată în acest test de racheta care, potrivit Coreei de Sud, a zburat circa 1.000 de kilometri înainte să cadă în mare, sau numai 500 de kilometri, potrivit Japoniei, nu pare să fi avut ca obiectiv testarea manevrabilităţii la reintrarea în atmosferă a unei rachete de acest fel, concepută pentru a lovi ţinte situate la cel puţin 3.000 de kilometri distanţă.

Cu toate acestea, noua rachetă dezvoltată de Coreea de Nord reprezintă un potenţial pericol pentru obiectivele militare amplasate în teatrul de operaţiuni din zona Asia-Pacific, cum este cazul bazelor americane din Japonia sau al celor situate pe insula Guam, transmite EFE.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite