Coreea de Nord a lansat o „rachetă balistică neidentificată”, anunţă armata sud-coreeană

0
Publicat:

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică duminică, a anunţat armata sud-coreeană, la câteva zile după exerciţii de artilerie cu muniţie de război organizate de Phenian în apropierea frontierei maritime cu Coreea de Sud, transmit AFP, Reuters şi Kyodo.

Rachetă balistică neidentificată, lansată de Coreea de Nord FOTO Shutterstock
Rachetă balistică neidentificată, lansată de Coreea de Nord FOTO Shutterstock

''Coreea de Nord a tras o rachetă balistică neidentificată către Marea de Est'', a declarat Statul major interarme sud-coreean într-un comunicat, făcând referire la o zonă cunoscută şi sub numele de Marea Japoniei, anunță Agerpres.

Garda de Coastă japoneză a declarat că este vorba despre un ''obiect, potenţial o rachetă balistică, lansat dinspre Coreea de Nord'' şi le-a cerut vigilenţă navelor aflate în zonă.

Cea mai recentă lansare din Coreea de Nord, în 18 decembrie, a fost o rachetă din clasa ICBM cu combustibil solid Hwasong-18, cel mai avansat model de care dispune Phenianul.La începutul acestei luni, Coreea de Nord a efectuat exerciţii de artilerie cu muniţie de război pe coasta sa occidentală, în apropierea unor insule sud-coreene.

Miercuri, liderul nord-coreean Kim Jong Un a calificat Coreea de Sud drept ''principalul inamic'' al ţării sale, ceea ce marchează o schimbare în politica Phenianului şi lasă să se înţeleagă că acesta va adopta o poziţie mai dură. În 2023, Coreea de Nord a inclus în Constituţie statutul său de putere nucleară şi a lansat mai multe rachete balistice intercontinentale, încălcând rezoluţiile ONU.   

Coreea de Nord a tras „o rachetă balistică neidentificată“ spre Marea Japoniei: „Condamnăm ferm aceste tiruri“

 În luna decembrie 2023, Coreea de Nord a lansat luni cel puţin o rachetă balistică, a anunţat armata sud-coreeană, la doar câteva ore după o altă lansare noaptea târziu a unei rachete cu rază scurtă de acţiune, transmite AFP. Ultimul tir a fost probabil o rachetă balistică intercontinentală (ICBM).  

Prin urmare, aceasta poate să atingă "întregul teritoriu al Statelor Unite", potrivit unui înalt responsabil al Ministerului japonez al Apărării, relatează sursa citată de Agerpres.

Aceste două tiruri consecutive intervin la câteva zile după avertismentele Seulului şi Washingtonului care au avertizat Phenianul că "orice atac nuclear" împotriva Statelor Unite sau a aliaţilor lor ar duce la sfârşitul regimului lui Kim Jong Un, liderul nord-coreean.

"Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată spre Marea Japoniei", au declarat şefii de stat major interarme sud-coreeni într-un comunicat. Guvernul japonez a declarat pe reţeaua socială X (fostă Twitter) că Coreea de Nord a tras "ceea ce pare a fi o rachetă balistică", fără a furniza informaţii suplimentare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite