Noua metodă de creștere ecologică a păsărilor: spectacol de muzică clasică exclusiv pentru găini VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o premieră mondială, orchestra simfonică din Noua Zeelandă a organizat un concert clasic, pentru găini. Compoziția, Chook Symphony No 1 a avut o primă audiție într-o dimineață cenușie de vineri, la o fermă din Hawke’s Bay.

Membrii orchestrei simfonice din Noua Zeelandă s-au îmbrăcat în straie neagre, sobre. Locul scenei a fost luat de iarba plină de rouă, iar cea mai recentă compoziție a lor a fost prezentată în fața unui public numeros, compus din...păsări de curte, notează The Guardian.

Concert de muzică simfonică pentru găini FOTO Captură YouTube
Concert de muzică simfonică pentru găini FOTO Captură YouTube

Melodia conținea mai multe semne distinctive ale muzicii tradiționale baroc, dar, pe măsură ce începe, instrumentele ating sunete auzite mai des în căsuțele pentru găini, decât într-o sală de spectacole.

Câteva mii de găini s-au adunat să asculte concertul, organizat săptămâna trecută

Simfonie personalizată

Piesa muzicală personalizată – Chook Symphony No 1 – a fost creată special pentru păsări și a luat naștere dintr-un parteneriat neobișnuit, între orchestră și o fermă ecologică de păsări, crescute în aer liber, care dorea o piesă de muzică prietenoasă cu puii, pentru a le face viața mai frumoasă.

„De câțiva ani cântăm muzică clasică pentru găini, pentru că este bine cercetat că poate calma puii”, spune Ben Bostock, unul dintre cei doi frați care dețin ferma Bostock Brothers.

Cercetările au arătat că animalele pot răspunde pozitiv la muzica clasică, iar găinile sunt deosebit de receptive la baroc.

Compozitorul, Hamish Oliver, care a folosit tradiția barocului ca punct de plecare și s-a inspirat de la compozitori precum Corelli, Bach și Schnittke, a dorit ca piesa să fie jucăușă, incluzând sunete din lumea unui pui.

„Trâmbița imită găina... oboiul și fagotul sunt cele mai istețe dintre instrumentele de suflat, pentru a imita sunetul trestiilor”, spune el.

Primele etape ale compoziției au fost petrecute testând instrumentele și sunetele la care găinile au răspuns cel mai bine.

„Nu le-a plăcut nicio lovitură puternică”, a spus Bostock, adăugând că atunci când păsările răspund pozitiv la muzică, au tendința de a se întinde mai mult printre copaci. Bostock speră acum că crescătorii de pui din întreaga lume vor folosi piesa muzicală pentru a-și calma propriile păsări.

Pentru Oliver, aportul fermierilor despre modul în care găinile au răspuns la anumite sunete și instrumente a fost un punct culminant al proiectului.

„A fost foarte plăcut să ai pe cineva din afara lumii artei – în special din comunitatea agricolă – care dorește cu adevărat să se implice”, a povestit compozitorul.

Simfonia a „căutat în mod exhaustiv” orice alte exemple de orchestre care fac muzică special pentru găini și consideră că aceasta este o premieră mondială, potrivit lui Peter Biggs, directorul executiv al orchestrei.

„Totul despre bunăstare – dacă bunăstarea e pentru oameni este grozav, dacă bunăstarea e pentru toate speciile de pe planetă, este și mai grozav”, spune el.

A vedea orchestra așezată în iarbă pentru a cânta pentru publicul său live de pui a reprezentat „un moment semnificativ” pentru proprietarii fermei.

„De îndată ce muzicienii au început să cânte, s-au strâns laolaltă”, au povestit ei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite