NATO poate conta pe 300.000 de soldaţi care să fie mobilizaţi rapid

0
0
Publicat:

NATO poate deja să conteze pe mobilizarea rapidă a 300.000 de soldaţi puşi la dispoziţie de statele sale membre, într-un moment în care organizaţia trebuie să facă faţă ameninţării ruse în Europa, a afirmat joi un înalt responsabil al alianței, informează AFP, citată de Agerpres.

Exercițiului Wind Spring 24. FOTO MAPN
Exercițiului Wind Spring 24. FOTO MAPN

După invadarea Ucrainei de către forțele ruse, în februarie 2022, ţările din NATO s-au pus de acord să majoreze substanţial numărul de soldaţi ce pot fi mobilizaţi în mai puţin de 30 de zile.

Răspunsurile date de aliaţi „depăşesc cu mult 300.000”, cifră pe care şi-a fixat-o atunci NATO, a precizat acest responsabil, sub acoperirea anonimatului.

Capacitatea sporită de mobilizare face parte din planurile puse în acţiune de către NATO de a răspunde oricărui eventual atac, planuri decise în timpul summitului NATO de la Vilnius (Lituania), anul trecut.

Planurile de apărare puse în acţiune de către NATO precizează ceea ce trebuie să facă fiecare aliat în caz de invazie din partea Rusiei, pentru prima dată de la sfârşitul Războiului Rece.

Fecare stat al NATOe verificat

Comandamentele militare verifică în fiecare stat al NATO dacă există capacităţile necesare şi dacă sunt în măsură să pună în aplicare aceste planuri.

NATO a acumulat însă întârzieri în materie de apărare antiaeriană şi de rachete cu rază de acţiune lungă.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite