NATO îşi va întări capabilităţile nucleare, anunță secretarul general al Alianței

0
Publicat:

Statele membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord îşi vor intensifica acţiunile împotriva tentativelor ruse de a destabiliza ţările organizaţiei, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează Reuters.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO (© F. Garrido-Ramirez / nato.int)

"Aliaţii iau măsuri decisive, făcând arestări şi lansând proceduri judiciare împotriva acţiunilor (Rusiei) împotriva ţărilor NATO, ale căror semne distinctive sunt sabotajul, actele de violenţă, atacurile cibernetice şi dezinformarea", a subliniat Stoltenberg.

"Acţiunile Rusiei nu ne vor opri să sprijinim Ucraina", a adăugat secretarul general al NATO.

De asemenea, ţările NATO îşi adaptează capabilităţile lor nucleare la mediul de securitate actual, a mai spus Jens Stoltenberg.

Potrivit secretarului general al NATO, ultimele luni au adus o retorică nucleară periculoasă şi mai multe exerciţii nucleare în Rusia, în timp ce China îşi modernizează de asemenea capabilităţile sale nucleare.

"Aliaţii vor discuta despre adaptarea în curs a capabilităţilor noastre nucleare la actualul mediu de securitate. Noi am făcut progrese semnificative în această adaptare", a mai afirmat Stoltenberg înaintea reuniunii miniştrilor apărării ai statelor membre ale NATO, ce va desfăşura pe 13-14 iunie la Bruxelles.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut aliaților să cadă de acord asupra unui „limbaj puternic” cu privire la Ucraina la viitorul summit al Alianței, scrie Ukrinform.

„Mă aştept ca Aliaţii să cadă de acord asupra unui „limbaj puternic” în ceea ce priveşte viitoarea aderare a Ucrainei. Nu este treaba mea să intru în formularea exactă chiar acum, dar mă aştept ca limbajul respectiv să fie şi mai clar în angajamentele noastre că Ucraina va deveni membră a Ucrainei. Alianță”, a subliniat liderul NATO.

„De asemenea, mă aștept ca aliații să facă un anunț important în perioada de dinaintea summit-ului și la summit-ul propriu-zis – referitor la furnizarea unui volum mai mare de echipamente militare: sisteme antiaeriene, artilerie, rachete, care sunt necesare urgent pentru Ucraina. pentru a câștiga ca stat suveran și independent Fără aceasta, nu va exista nicio discuție despre apartenență. Trebuie să ne asigurăm că Ucraina va câștiga, pentru ca Ucraina să devină membru al Alianței.

Potrivit acestuia, în cadrul summitului, liderii țărilor Alianței vor consolida rolul de coordonare al NATO în acordarea asistenței militare Ucrainei și își vor asuma angajamente financiare pe termen lung în acest context.

Sarcina principală, spune Stoltenberg, este să răspundă nevoilor prioritare ale Ucrainei în autoapărare și în dezvoltarea Forțelor de Securitate și Apărare, care vor fi pe deplin compatibile cu forțele NATO și vor aduce Ucraina mai aproape de aderarea deplină la Alianță.

În timpul unei conferințe de presă comună la Riga înainte de summitul B9 cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și președintele leton Edgars Rinkevichs, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că țara sa va vorbi despre aderarea Ucrainei la NATO în timpul viitorului summit al Alianței.

Reuniune a miniştrilor apărării din NATO consacrată misiunii de formare şi de sprijinire a Ucrainei

Miniştrii apărării din ţările membre ale NATO se reunesc joi şi vineri la Bruxelles în cadrul a două zile de discuţii pentru a se pune de acord asupra sprijinirii unei misiuni de pregătire a soldaţilor ucraineni, precum şi asupra unor angajamente financiare pe termen lung pentru Ucraina, relatează DPA.

Într-o conferinţă de presă înaintea acestei reuniuni, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, i-a îndemnat pe aliaţi "să aprobe un plan pentru ca NATO să conducă eforturile de coordonare a asistenţei în materie de securitate şi de formare pentru Ucraina".

Acest proiect reprezintă o parte importantă a pachetului de apărare pentru Ucraina pe care Alianţa formată din 32 de state doreşte să îl aprobe la summitul liderilor NATO de la Washington în iulie, notează agenţia de presă citată.

Scopul este de a transfera responsabilitatea coordonării ajutorului militar pentru Ucraina de la o structură informală, condusă de SUA, numită Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, către structuri oficiale ale NATO.

În acelaşi timp, între ţările aliate sunt în desfăşurare discuţii pentru a pecetlui un angajament de sprijin financiar pe termen lung pentru Ucraina. Stoltenberg a declarat anterior că este nevoie de minimum 40 de miliarde de euro pe an pentru Ucraina.

La reuniunea de la Bruxelles va participa şi ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, ca parte a unui organism de coordonare numit Consiliul NATO-Ucraina.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, va prezida joi o reuniune a iniţiativei conduse de SUA, subiectul unor discuţii intense între aliaţi înainte de reuniunea miniştrilor apărării.

Înaintea reuniunii de la sediul NATO din Bruxelles, Alianţa Nord-Atlantică a agreat un nou nume pentru misiunea de formare. În loc de Misiunea NATO în Ucraina (NMU), iniţiativa se va numi Asistenţă de Securitate şi Formare a NATO pentru Ucraina (Security Assistance and Training for Ukraine - NSATU).

Surse diplomatice au declarat pentru DPA că noua denumire este văzută ca o victorie pentru Germania, întrucât clarifică faptul că misiunea se referă strict la activităţi de sprijin şi de instruire.

Majoritatea aliaţilor s-a pronunţat pentru denumirea Misiunea NATO în Ucraina, dar guvernul german a argumentat că respectiva denumire ar putea fi interpretată greşit în sensul că Alianţa ar intenţiona să trimită trupe în Ucraina şi ar putea fi folosită de Rusia pentru propagandă împotriva Alianţei Nord-Atlantice.

Unii aliaţi au remarcat însă că Rusia va condamna acest proiect al NATO în propaganda sa, indiferent de cum i se va spune.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite