Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Khamenei, a aprobat graţierea a „zeci de mii” de deţinuţi

0
Publicat:

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei a aprobat grațierea a „zeci de mii” de deținuți. Printre aceștia sunt persoane arestate recent, în cadrul manifestaţiilor antiguvernamentale, după cum au relatat duminică media oficiale iraniene.

Ali Khamenei   FOTO EPA
Ali Khamenei FOTO EPA

Manifestanţii arestaţi după moartea în detenţie a tinerei kurde Mahsa Amini, reţinută de poliţie pentru portul nereglementar al vălului islamic în septembrie, nu intră totuşi sub incidenţa acestei graţieri propuse de şeful sistemului judiciar iranian, Gholamhossein Mohseni Ejei, potrivit aceloraşi surse media, citate de Agerpres.

Deţinuţii cu cetăţenie dublă şi persoanele condamnate pentru „corupţie pe pământ”, acuzaţie pasibilă de pedeapsa capitală, în urma căreia patru protestatari au fost deja executaţi, nu vor fi vizaţi de această graţiere, mai arată aceleași surse.

De asemenea, deţinuţii urmăriţi penal pentru „spionaj în beneficiul unor agenţii străine” - pentru că au fost în relaţie directă cu agenţi străini sau pentru că au comis omor, au provocat răniri cu intenţie, distrugeri sau incendieri de bunuri publice - nu vor beneficia de această graţiere, adaugă televiziunea de stat.

Zeci de mii de arestări de la declanșarea manifestațiilor

Potrivit agenţiei de presă a militanţilor pentru drepturile omului iranieni Hrana, circa 20.000 de persoane au fost arestate de la declanşarea manifestaţiilor, care au dus uneori la violenţe şi au fost însoţite de o represiune sângeroasă din partea forţelor de securitate.

Peste 500 de persoane au fost ucise, între care 70 de minori, potrivit organizaţiilor neguvernamentale pentru drepturile omului. Într-o scrisoare adresată lui Ali Khamenei, Gholamhossein Mohseni Ejei şi-a justificat cererea de graţiere prin faptul că, potrivit lui, „numeroase persoane, în special tineri, au comis acţiuni rele şi crime din cauza îndoctrinării şi propagandei inamicului”.

Planurile inamicilor străini şi ale curentelor contrarevoluţionare au eşuat, mulţi dintre aceşti tineri regretându-şi acţiunile”, adaugă şeful puterii judiciare, în timp ce intensitatea manifestaţiilor s-a diminuat mult.

Ali Khamenei, ghidul suprem iranian, ţintă directă a numeroşi protestatari, a aprobat cererea de graţiere cu ocazia aniversării Revoluţiei islamice din 1979.    

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite