Mai multe ONG-uri cer Ministerului Educaţiei să se implice în promovarea egalităţii de gen
0Mai multe organizaţii neguvernamentale au solicitat, vineri, Ministerului Educaţiei să se poziţioneze pe tema egalităţii de gen, nediscriminării femeilor şi prevenirii şi combaterii violenţei de gen, pe fondul discuţiilor cu privire la noile legi ale Educaţiei.
"Coaliţia pentru Egalitate de Gen şi alte organizaţii neguvernamentale şi personalităţi universitare au transmis o scrisoare către ministrul Educaţiei, Ligia Deca, în care solicită implicarea Ministerului Educaţiei în promovarea egalităţii de gen, nediscriminării femeilor şi prevenirii violenţei de gen", se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, demersul a pornit de la faptul că un material suport pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar pentru predarea şi integrarea unor elemente de egalitate de gen la diverse materii şcolare a fost, la scurt după lansarea în septembrie 2022, "ţinta atacurilor şi discreditării din partea unor grupuri conservator-reacţionare şi fundamentalist-religioase".
Rolul fundamental al educației în combaterea stereotipurilor de gen
"Grupurile respective sunt recunoscute ca poziţionându-se şi împotriva educaţiei sexuale în şcoli, împotriva Convenţiei de la Istanbul privind combaterea violenţei împotriva femeilor şi violenţei domestice, împotriva vaccinurilor şi împotriva tehnologiei 5G. ONG-urile solicită sprijinul din partea ministerului pentru o mai bună integrare a principiului egalităţii de gen în învăţământul preuniversitar, atât în ceea ce priveşte conţinutul programelor şcolare şi manualelor acreditate, cât şi a formării iniţiale şi continue pe această temă a cadrelor didactice din ţară. În scrisoarea adresată sunt enumerate actele normative şi convenţiile internaţionale în baza cărora este evidenţiat rolul fundamental al educaţiei în combaterea stereotipurilor de gen, promovarea egalităţii şi prevenirii şi combaterii violenţei de gen. Totodată, se precizează angajamentele asumate de Guvernul României în recent aprobata Strategie Naţională privind promovarea egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi şi prevenirea şi combaterea violenţei domestice pentru perioada 2022-2027", se spune în comunicat.
Atacurile descurajează profesorii
În scrisoarea transmisă ministrului Educaţiei, ONG-urile subliniază că "şcoala trebuie să devină un spaţiu care să insufle elevilor şi elevelor valori şi practici comunicaţionale şi relaţionale egalitare, nonviolente, bazate pe respect".
În documentul menţionat se precizează că este necesar ca şcoala să protejeze inclusiv minorităţile sexuale în faţa discriminării, bullying-ului şi violenţei, fiind amintită în acest sens decizia nr. 907 din 16.12.2020 a Curţii Constituţionale a României privind proiectul de lege care dorea să interzică abordarea sexului ca fiind distinct de gen şi discuţiile despre identitate de gen în orice instituţie de învăţământ.
Semnatarii scrisorii atrag atenţia că atacurile din partea grupurilor ultraconservatoare descurajează cadrele didactice şi unităţile şcolare să abordeze teme ce ţin de egalitatea de şanse şi combaterea discriminării, "de aceea este necesar ca Ministerul Educaţiei să se poziţioneze neechivoc în favoarea egalităţii de gen şi de şanse în învăţământ".