Liderul Hamas din Fâșia Gaza s-ar fi îmbolnăvit. Israelul neagă relatări precum că ar fi fugit în Egipt împreună cu o parte din ostatici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Hamas din Fâșia Gaza, Yahya Sinwar, ar suferi de complicații în urma unei pneumonii, a relatat marți Canal 12, citând o țară arabă anonimă care are informația de la vârful Hamas. Știrea survine în contextul unor relatări neconfirmate cum că Sinwar ar fi fugit în Egipt cu fratele său.

Yahya Sinwar (mijloc) FOTO Profimedia
Yahya Sinwar (mijloc) FOTO Profimedia

Potrivit postului israelian, respectiva țară arabă a luat legătură cu gruparea islamistă palestiniană în cadrul negocierilor în vederea unei acord de încetare a focului. Hamas a răspuns însă că situația mișcării este gravă, că se confruntă cu un deficit de muniție și că structurile sale militare se destramă.

Marți, au apărut informații potrivit cărora liderii Hamas din Qatar și Gaza nu știau cu certitudine unde se află Sinwar, în timp ce ziarul saudit Elaph a afirmat că liderul Hamas ar fi fugit în Egipt.

Totuși, în cursul aceleiași zile, Kan News a relatat că Sinwar a reluat comunicarea cu conducerea Hamas din străinătate.

Speculațiile privind soarta lui Sinwar vin în contextul în care ministrul israelian apărării Yoav Gallant a declarat că Hamas caută un înlocuitor pentru Sinwar.

Săptămâna trecută, IDF a publicat o înregistrare video datată 10 octombrie în care Sinwar e surprins într-unul din tunelurile din Fâșia Gaza cu o parte a familiei sale.

Israelul neagă relatările potrivit cărora liderul Hamas ar fi fugit în Egipt

Israelul a negat informațiile potrivit cărora liderul Hamas și fratele său ar fi reușit să fugă împreună cu câțiva ostatici în Sinai.

Surse de securitate din Arabia Saudită au susținut că oficialii israelieni cred că Yahya și Mohammed Sinwar au evadat printr-un tunel folosind ostatici drept scuturi.

Armata israeliană a negat aceste informații, publicate în ziarul Elaph, precizând că nu are informații despre presupusa fugă a liderului Hamas.

IDF estimează că 18 din cele 24 de batalioane ale Hamas din Gaza au fost eradicate și au fost uciși 12.000 de membri ai grupării teroriste au fost uciși în Gaza.

Pe de altă parte, Hamas a dezvăluit, pentru prima dată de când a început războiul, că estimează că a pierdut aproximativ 6.000 de membri.

„Hamas a rămas cu [forțe] neînsemnate în taberele centrale, precum și cu Brigada Rafah”, a declarat Gallant.

Giora Eiland, fostul șef al Consiliului Național de Securitate al Israelului, a respins și el posibilitatea ca ostaticii să fi fost mutați din Gaza.

Eiland a declarat pentru Telegraph: „Este logic ca mulți sau toți ostaticii care au fost ținuți în Khan Younis să fi fost duși la Rafah în ultimele săptămâni. Dar nu cred că au fost scoși din Gaza. Forțele de apărare israeliene au găsit dovezi ale prezenței ostaticilor în tunelurile din Khan Younis și se pare că aceștia au stat acolo o perioadă."

Eiland a declarat că zvonuri privind ostaticii scoși din Gaza fac parte din războiul psihologic dus de Hamas pentru a crea „confuzie, dezamăgire și frustrare" în Israel.

Luni, IDF a declarat că forțele sale au continuat să opereze atât în nordul, cât și în centrul și sudul Gaza, dar că încă o brigadă a fost retrasă din Gaza după ce „și-a încheiat misiunea".

Mii de soldați au fost retrași din Gaza în ultimele săptămâni, unii dintre ei fiind relocați la frontiera de nord a Israelului cu Libanul, unde au loc  zilnic atacuri ale Hezbollah.

IDF se pregătește pentru ultima sa ofensivă majoră în Rafah, oraș în care se adăpostesc aproximativ 1,3 milioane de palestinieni. Benny Gantz, membru al cabinetului de război, a avertizat Hamas că, dacă ostaticii nu vor fi eliberați înainte de Ramadan, peste trei săptămâni, armata israeliană va intra în Rafah.

„Lumea trebuie să știe, iar liderii Hamas trebuie să știe și ei: dacă până la Ramadan ostaticii noștri nu sunt acasă, luptele vor continua în zona Rafah. Vom face asta într-un mod coordonat, facilitând evacuarea civililor în dialog cu partenerii noștri americani și egipteni pentru a minimiza victimele civile", a declarat Gantz duminică.

Israelul consideră că patru batalioane Hamas operează în Rafah și că o mare parte dintre ostatici sunt ținuți acolo.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite