IDF a publicat o înregistrare dintr-un tunel prin care ar fi fugit liderul Hamas la câteva zile după atacul asupra Israelului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele de Apărare Israelului (IDF) au făcut publică marți o înregistrare în care ar apărea liderul Hamas, Yahya Sinwar, mergând printr-un tunel din Fâșia Gaza împreună cu o parte a familiei.

Șeful Hamas ar fi fost filmat într-un tunel din Gaza FOTO Captură
Șeful Hamas ar fi fost filmat într-un tunel din Gaza FOTO Captură

Dacă se confirmă că filmarea e autentică, ar fi prima dată când Sinwar este văzut de la atacul Hamas din 7 octombrie

Potrivit armatei israeliene, acesta „a fugit împreună cu copiii săi şi cu una dintre soţiile sale, condus de fratele său, Ibrahim Sinwar”.

Înregistrarea de un minut a fost filmată pe 10 octombrie și îl arată pe Sinwar într-un tunel de sub orașul Khan Younis, în sudul Gazei, mergând în urma unei femei care ar fi soția sa și a trei dintre copiii săi, care sunt conduși de fratele lui Sinwar, Ibrahim. 

IDF a preluat înregistrarea de pe una din camerele de supraveghere din tunelurile Hamas preluate recent de trupele israeliene ce operează în zonă.

Deși Sinwar este filmat din spate, IDF a putut să-l identifice după mărimea urechilor și folosindu-se de inteligența artificială, a raportat Channel 12.

Un oficial israelian a declarat pentru postul de televiziune că autoritățile dețin și alte imagini  cu Siwnar, inclusiv filmări ceva mai recente.

„Această înregistrare sau oricare alta nu este ceea ce contează cu adevărat. Importante sunt informaţiile pe care le colectăm şi care ne vor permite să-i găsim pe responsabilii Hamas şi pe ostatici. Vânătoarea lui Sinwar nu se va opri până nu-l vom prinde, viu sau mort”, a spus purtătorul de cuvânt al IDF Daniel Hagari.

Hagari a mai transmis că la începutul lunii, trupele israeliene au reținut rude apropiate ale comandanților militari înalți ai Hamas, inclusiv ale lui Sinwar.

El a precizat că trupele israeliene au făcut un raid în rețeaua de tuneluri în care apare liderul Hamas, sub un cimitir din zona Bani Suheila din Khan Younis.

Au găsit în ele „dormitoare ale înalților oficiali Hamas și biroul comandantului Batalionului de Est al Brigăzii Khan Younis, de unde a condus atacul din 7 octombrie”, a spus purtătorul de cuvânt al IDF, adăugând că rețeaua se conectează la tunelurile în care au fost ținuți ostatici și din care au fost de asemenea difuzate imagini.

Forțele speciale au percheziționat apoi o altă parte a tunelului, unde înregistrările camerelor de supraveghere l-au surprins pe „liderul Hamas din Fâșia Gaza, Yahya Sinwar, fugind împreună cu copiii și una dintre soțiile sale” a spus Hagari.

A „evadat cu familia în subteran într-unul dintre complexele sigure pe care le construise în avans”, a adăugat el. „Suntem hotărâți să-l capturam și îl vom captura.”

În urma perchezițiilor, am ajuns la complexul în care stătea cu alți înalți oficiali, ascunși în subteran, în timp ce războiul se desfășura deasupra lui. Oficialii superiori ai Hamas au locuit în complex în condiții confortabile. Au mâncare și băi, seifuri cu fonduri personale de milioane de șekeli și dolari în numerar.”

Ulterior, IDF a difuzat un clip cu unul dintre tunelurile în care Sinwar, familia sa și alți înalți oficiali Hamas s-au ascuns în timpul războiului.

În imagini pot fi văzute două băi, o bucătărie aprovizionată, o zonă de dormit și o cameră separată despre care IDF a spus că ar fi chiar a lui  Sinwar și în care au găsit un seif cu milioane de bani în numerar.

Săptămâna trecută, Channel 12 a relatat că instituția de securitate consideră că Sinwar nu a mai comunicat de cel puțin 11 zile, el nu a i-a contactat deloc pe mediatorii qatarezi și egipteni în acest interval, în timp ce negocierile privind un posibil armistițiu au continuat.

Motivul ar putea fi faptul că este fugar, că este o tactică sau că pur și simplu nu poate contacta pe nimeni din cauza probleme privind comunicațiile care afectează acum Gaza.

Mai multe decizii au fost luate de Hamas în ultimele zile fără el, deși nu neapărat cele legate de înțelegerea cu ostaticii, a notat Channel 12.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite